Velik odaziv na tribinu o legalizaciji u Velikom Bukovcu

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 23.02.2013. 10:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

U organizaciji Podružnice HNS-a Veliki Bukovec u četvrtak, 21. veljače održana je tribina o legalizaciji nezakonito izgrađenih zgrada, o kojoj je okupljenima govorio pomoćnik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Danijel Meštrić.

Najbolji dokaz aktualnosti i važnosti ove teme bio je veliki odaziv građana koji su prisustvovali tribini kako bi se podrobnije upoznali s detaljima zakona, rokovima, kategorijama zgrada, prikupljanjem potrebne dokumentacije i samim postupkom legalizacije.

-Za sve pomoćne građevine kao što su garaže, spremišta, alatnice i slično, novi Zakon o legalizaciji bespravnih objekata predviđa univerzalni iznos naknade od 500 kuna. Međutim, takav objekt ćete platiti 500 kuna samo uz uvjet da je ta građevina velika do 50 četvornih metara. Za veće građevine naknada će biti veća, a kolika će ona biti, ovisi o kubikaži – pojasnio je Danijel Meštrić te naglasio kako se plaćanje komunalnog i vodnog doprinosa razlikuju od mjesta do mjesta.

Napomenuo je kako je građevina legalna ako je sagrađena do 15. veljače 1968. godine, dok sve što je građeno, dograđivano ili rekonstruirano nakon tog datuma mora imati odobrenje za gradnju da bi se objekt smatralo legalnim.

Spomenuo je i podatak kako je dosad predano oko 100 tisuća zahtjeva, a upitan što je s objektima koje vlasnici neće legalizirati, Meštrić je rekao kako će se smatrati da ih se više neće koristiti pa njih čeka rušenje ili trajni nelegalni status uz visoke namete i naknade.

Komentari