EUROPSKI FONDOVI I SPORT

Velika prilika za varaždinski sport - Otvara se Erasmus+: Sport 2020

Objavljeno: 06.11.2019. 13:53

Zadnja izmjena: 06.11.2019. 13:53

Europska komisija objavila je poziv na podnošenje prijedloga za 2020. godinu, a Hrvatski olimpijski odbor preporuča sportskim kolektivima sudjelovanje u Erasmus+: Sport 2020.
Aktivnosti u području sporta koja se preporučaju su:

  • suradnička partnerstva
  • mala suradnička partnerstva
  • neprofitna europska sportska događanja.

Osim toga, programom Erasmus+ podupiru se i aktivnosti za jačanje baze dokaza za donošenje politika (studije, prikupljanje podataka, ankete itd.), za promicanje dijaloga s mjerodavnim europskim dionicima (Forum EU-a za sport, događanja predsjedništva EU-a, konferencije, sastanci, seminari itd.). Te aktivnosti provodi Europska komisija izravno ili preko izvršne agencije. Programom Erasmus+ nastoje se ostvariti sljedeći posebni ciljevi u području sporta:

  • ukloniti prekogranične prijetnje integritetu sporta, kao što su doping, namještanje utakmica i nasilje te sve vrste nesnošljivosti i diskriminacije
  • promicati i podržavati dobro upravljanje u sportu i dvojne karijere sportaša
  • većim sudjelovanjem u sportu i jednakim pristupom sportu za sve promicati volonterske aktivnosti u sportu te socijalnu uključenost, jednake mogućnosti i osviještenost o važnosti tjelesne aktivnosti koja pozitivno utječe na zdravlje.

Kako je predviđeno Uredbom o osnivanju programa Erasmus+, naglasak će biti na amaterskim sportovima. Očekuje se da će aktivnosti u području sporta utjecati na razvoj europske dimenzije u sportu stvaranjem, razmjenom i širenjem iskustava i znanja o različitim problemima koji utječu na sport na europskoj razini. Naposljetku, sportski projekti koji se podupiru u okviru programa Erasmus+ trebali bi dovesti do veće razine sudjelovanja u sportu, veće tjelesne aktivnosti i više volontiranja. Konkretno, trebali bi dovesti do:

  • većeg znanja i svijesti o sportu i tjelesnoj aktivnosti u zemljama sudionicama programa jačanja svijesti o ulozi sporta u promicanju socijalnog uključivanja, jednakih mogućnosti i tjelesne aktivnosti koja povoljno utječe na zdravlje
  • pojačane suradnje među ustanovama i organizacijama aktivnima u području sporta i tjelesne aktivnostio
  • boljeg sudjelovanja u sportskim i ostalim važnim organizacijama iz različitih zemalja sudionica programa u pojačanim mrežama
  • bolje razmjene dobre prakse.

Očekuje se da će se aktivnostima u području sporta pridonijeti provedbi Europskog tjedna sporta, a to je inicijativa koju je pokrenula Komisija radi promicanja sporta i tjelesne aktivnosti u Europskoj uniji, uzimajući u obzir smanjenje stopa sudjelovanja. 

Natječajna dokumentacija nalazi se na:
https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/resources/programme-guide_hr. Rok za podnošenje prijedloga je 2. travnja 2020. u 17,00 sati.

Dodatne informacije mogu se dobiti od Alme Papić, HOO-ove koordinatorice za programe i fondove EU na tel. +38513650500 ili na [email protected]

Komentari