Veliki tečaj permakulture od 16. do 25. svibnja u Varaždinu

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 03.05.2014. 19:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Veliki 72-satni tečaj permakulture po prvi put održat će se i u Varaždinu, u razdoblju od 16. do 25. svibnja. Broj polaznika je ograničen, a prijave su otvorene do 14. svibnja ...

Sustav cjelovitog dizajniranja održivog životnog prostora, koji objedinjuje znanja iz hortikulture, poljoprivrede, arhitekture, ekologije, ali se bavi i ekonomskim sustavima, pravnim sustavima i zalazi u brojne druge znanstvene discipline, sve je popularniji u Hrvatskoj.

Pored pitanja kako stvoriti vlastitu hranu, energiju, ili kuću od prirodnih materijala, permakultura odgovara i na problem života u kriznim okolnostima, što je jedan od razloga njezine sve veće popularnosti kod nas, smatra Ivan Gregov iz Ureda za permakulturu.

Riječ je o instituciji, koja je, uz pomoć Udruge za promicanje održivog načina življenja "Gredica", organizator tečaja u Varaždinu.

Uz teoretske i praktične djelove, tijekom deset intenzivnih dana, tečaj permakulturnog dizajna usmjeren je na održivo preoblikovanje vlastitog životnog prostora. Sastoji se od sljedećih blokova: uvod (u kakvom su stanju društvo i okoliš - povodi i razlozi za permakulturu), osnovni principi (zone, sektori, uzorci, čitanje krajolika), tlo (analiza i poboljšanje tla, malčiranje, kompostiranje, organsko vrtlarstvo), važnost trajnica u permakulturnom sistemu (šumski vrt), voda (voda u krajoliku, Schauberger, sakupljanje vode, recikliranje otpadne vode, kompostni toalet, akvakultura), održiva i prirodna gradnja (gradnja slamom, zeleni krovovi), energija (principi i praktični sistemi - vjetar, sunce, biomasa…, energija u kućama), urbana permakultura (rješenja za grad i male prostore), društvo (odlučivanje konsenzusom, alternativna ekonomija, održive zajednice).

Edukatori na tečaju su: Ivan Gregov (dizajner), Sendy Osmičević (ing. šumarstva), Siniša Pocrnčić (graditelj), Damir Šeler (agronom). Tijekom dva vikenda tečaj će se održavati cjelodnevno, dok će kroz radni tjedan ići u terminu od 16 do 21 sat, tako da nije potrebno uzimati slobodne dane.

Zadnja tri dana tečaja rezervirana su za dizajnerske radove, kojima polaznici oblikuju svoje buduće projekte.

Broj polaznika je ograničen, a prijave su otvorene do 14. svibnja. Za prijave, ili pitanja i dodatne informacija o tečaju, obratite se na mail: [email protected]. Više o permakulturi na internetskoj stranici ured.permakultura.org.

Komentari