Vijećnici izglasali "nerealni" proračun "težak" 271 milijun kuna

Objavljeno: 29.12.2011. 12:54

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:12

Proračun grada Varaždina za sljedeću godinu „težak“ je čak 271 milijun kuna, što je 63 milijuna više nego ove godine. Sam gradonačelnik Habuš naglasio je da je takav proračun daleko od realnog ali i naglasio da je njegov cilj „izvući kosture iz ormara“ i pokazati građanima realno stanje.

Predstavljajući proračun za sljedeću godinu gradonačelnik Goran Habuš je istaknuo da je svaki proračun noćna mora za gradonačelnika, a da je proračun za sljedeću godinu čak i izvan te kategorije.

- Odmah vam mogu reći da je proračun daleko od realnog i da ga nećemo moći realizirati. On je takav zbog naslijeđenih obaveza koje je dogovorila prošla vlast. Ovo je zapravo sukus rada prethodne vlasti. Ništa nismo željeli gurati pod tepih. Namjerno smo stavili sve ugovorne obaveze i obaveze koje nisu realizirane ove godine. Ovo nije proračun kakav smo mi htjeli, nego onakav kakav smo dobili. Ovo je crta od koje kreće nova vlast - poručio je gradonačelnik Habuš.

I financ pročelnica Jerka Kezele, koja je izrađivala proračune i za prošlu gradsku vlast i dobro je upoznata sa stanjem financija u gradu, složila se da proračun nije realan.

- Ovaj puta ništa se nije stavilo pod tepih nego se htjelo transparentno pokazati stanje kakvo jest. Ovo nećemo moći realizirati. Jedino moguće rješenje jest da se ide u kreditno zaduženje. No, upozoravam, neće to biti lako realizirati jer moramo dobiti odobrenje od države, a da bi od države dobili suglasnost moramo ispuniti 16 kriterija i to nije ni malo lako - naglasila je pročelnica Kezele.

U proračun je uneseno i planirano kreditno zaduženje u iznosu od 37 milijuna kuna za POS, a uneseni su i prihodi od komunalnog doprinosa koji bi trebao biti uplaćen kad i ako krene izgradnja novog trgovačkog centra uz istočnu obilaznicu te sredstva od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za zbrinjavanje baliranog otpada u MBO pogonu i sredstva iz APN-a za POS.

Gradonačelnik Habuš istaknuo je da, unatoč činjenici da je proračun za sljedeću godinu čak 63 milijuna veći u odnosu na prošlu godinu, gradska vlast nema novaca za neke nove projekte.

- Proračun je veći zbog ogromnih obaveza koje je dogovorila prošla vlast. Tako nam nije ostalo novaca za nove projekte osim za gradnju Centra Tomislav Špoljar te izgradnju komunalne infrastrukture za POS u Ulici Vilka Novaka - poručio je Habuš.

Tehničkim rebalansom ovogodišnji proračun smanjen na 209 milijuna kuna

Prije nego li su izglasali proračun za sljedeću godinu, gradski su vijećnici izglasali i tehnički rebalans za ovu godinu kojim je plan usklađen sa izvršenjem.

Proračun za ovu godinu je tako smanjen za gotovo 28 milijuna kuna, sa predviđenih 236 milijuna na 209 milijuna kuna.

Posljedica je to činjenice da Grad nije uspio dobiti kredit koji je bio predviđen planom, a koji je bio namijenjen za izgradnju komunalne infrastrukture za novo POS naselje u Hrašćici.

Komentari