Udruga Vinea

Vinske napitnice tamburaša i vinogradara odzvanjale viničkim bregima

Objavljeno: 25.01.2016. 18:01

Zadnja izmjena: 16.02.2016. 10:10

Foto: Općina Vinica

Trsek moj zbudi se, dugo si spal.... i druge „vinske“ pjesme  odjekivale su  ovih dana  vinogradima po viničkim bregima...  

Tako je bilo i u vinogradu  kod Stjepana Martineca, domaćina ovogodišnjeg Vinecekovog – blagdana Sv. Vinka,  kojeg   članovi Udruge vinogradara Vinea iz Vinice već po tradiciji  obilježavaju i slave, svake godine u vinogradu  kod drugog člana.

Blagdan Sv.Vinka označava početak radova u vinogradu i za svakog pravog  vinogradara  obveza  je da tog dana  poreže nekoliko  rozgvi  na trsu,   vinograd bogato okiti kobasicama i drugim suhomesntaim proizvodima, a trs napoji vinom kako bi vinograd obilno rodio.  

Naravno, sve se to radi u društvu  dobrih i dragih prijatelja , uz  dobru kapljicu, a što sve nije izostalo  kod ovogodišnjeg domaćina gdje se unatoč  hladnoći, okupio pozamašan broj članova  viničke udruge „Vinea“.

Vinograde i početak radova u vinogradu  kao i sve okupljene vinogradare blagoslovio je prečasni Valent Posavec. Nakon blagoslova,  domaćin je uz pomoć predsjednika Udruge Stjepana Kovačića i načelnika Općine Marijana Kostanjevca porezao nekoliko trsova, zalio ih vinom kako dolikuje, te nazdravio  svim vinogradrima za  vinorodnu godinu.

Potom ih je pozvao da se počaste pripremljenim delicijama, a vesele vinske napitnice uz pratnju Viničkih tamburaša odzvanjale su viničkim  bregimo do kasno u noć.

Komentari