uspješan projekt u petrijancu

VIŠE OD UZGOJA POVRĆA Petrijanečki krastavci odlično urodili, berači dijele solidnu zaradu

Objavljeno: 02.11.2016. 14:08

Na subotnjoj kestenijadi u Petrijancu jedan je štand bio ispunjen teglicama s kiselim krastavcima. Ono što ih izdvaja od drugih sličnih proizvoda vidimo već na nalijepnici - "Proizvod općine Petrijanec 2016." U posudici su i krastavci za degustaciju - samo jedan je zalogaj dovoljan da ustanovimo kako se radi o vrhunskom proizvodu. 

S nama je i načelnik općine Pertijanec Vladimir Kurečić, očito ponosan na rezultate svog projekta. Mi komentiramo kako ovakvih krastavaca nema u trgovačkim lancima.

- Nema. - slaže se načelnik Kurečić i počinje svoju priču koju je iznio i pred gostima kestenijade. - Već sedam godina dajemo subvenciju na uzgoj povrća, jer ta se proizvodnja više isplati od kukuruza i sličnog. Onda obično dajemo još i folije, navodnjavanje kap po kap i ostalo što je potrebno. Pobrinemo se i za plasman povrća, pa i pomažemo ljudima da premoste period od ulaganja do dobivanja uplata od kupaca.

I ove ste se godine opredijelili za krastavce?

- Uzgojili smo pola hektara krastavaca, stavili mrežu, navodnjavanje. Pola hektara je puno za uzgoj krastavaca, pa smo preko javnih radova angažirali berače - 55 učenika, studenata i nezaposlenih. Preko Facebooka smo dogovarali termine berbe, a mene je samo zanimalo hoće li svi oni biti ustrajni. Jer je berba trebala trajati neka tri mjeseca.

Jesu li ustrajali?

- Jako me je ugodno iznenadilo to što su ostali do kraja. Ovo sve nije bilo samo da bi se uzgojili krastavci, nego i da se ljudi, posebno mladi, potaknu na rad. 

Rezultate ćete iznijeti i pred gostima Kestenijade?

- Da, jer svi trebaju čuti što smo postigli. Uzbrali smo preko 24 tone krastavaca, od prodaje zaradili nekih 100 tisuća kuna. Tri i pol smo donirali, a ukiselili smo 500 kilograma. Beračima će biti podijeljeno nekih 84 tisuća kuna.

Hoćete li sve ovo ponoviti ili imate kakvih drugih planova?

- Planiramo osnovati firmu i onda se baviti uzgojem bobičastog voća. Željeli bi imati i preradu, jer vam onda otkupljivači ne mogu lako spuštati cijenu. Htjeli bi izvršiti i okrupnjavanje zemljišta u općini, riješiti problem navodnjavanja. Vidite, mi smo ovdje blizu derivacijskog kanala, imamo odlične uvjete da to provedemo. Trebat će nam sredstva od Ministarstva poljoprivrede i Europske unije.

Očito je da općina Petrijanec ima razne ambiciozne planove. Kad se radi o krastavcima, projekt je uistinu bio uspješan. Vjerojatno nakon Kestenijade nije ostalo puno neprodanih teglica, ali ako ima još koja - neizostavno je nabavite.

Komentari