za brži oporavak

FOTO: U Varaždinskim Toplicama od sada postoji Odjel za rehabilitaciju osoba s ozljedama kralježnične moždine

Objavljeno: 07.09.2018. 14:40

Zadnja izmjena: 08.09.2018. 17:45

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, u suradnji Hrvatske udruga paraplegičara i tetraplegičara te Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, prvi puta u Hrvatskoj obilježen je Međunarodni dan osoba s ozljedom kralježnične moždine. 

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice sada postoji Odjel koji je Referentni centar za rehabilitaciju osoba s ozljedama kralježnične moždine na kojem radi iskusni interdisciplinarni tim, ali nažalost u neprimjerenim uvjetima i s premalo osoblja. Ovim se danom želi poručiti, kako se istovremeno s kvalitetnom rehabilitacijom i nastojanjima uključivanja ovih osoba u zajednicu, istraživanjima kojima se pokušavaju naći načini liječenja kralježnične moždine, paralelno mora raditi na prevenciji ozljeđivanja. 

Izazov za ove osobe predstavljaju tjelesne funkcije koje više nikada nije moguće obavljati na uobičajen način, već se sve aktivnosti svakodnevnog života moraju učiti tijekom rehabilitacije i modificirati za svakog pojedinca. Upravo zato, poručuju kako Hrvatskoj treba suvremeni Spinalni centar u kojemu bi se obavljala primarna rehabilitacija ovih osoba. 

Ozljede i bolesti kralježnične moždine događaju se svakodnevno, bilo pri uobičajenim aktivnostima, poput vožnje automobila, motora, bicikla, skokova u vodu, padova i sl. te kao posljedica bolesti kralježnične moždine. Nemali broj takvih ozljeda i bolesti posljedično rezultiraju paraplegijom ili tetraplegijom te nastavak života ove osobe moraju provesti u invalidskim kolicima.

 

Komentari