Za balirani otpad zainteresirane i tvrtke iz Slovačke i Slovenije

Objavljeno: 25.01.2013. 12:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Na natječaj za davanje koncesije za odlaganje baliranog miješanog komunalnog otpada pristiglo je šest ponuda, među kojima je i ponuda tvrtke T7 Vis.

Osim nje, za zbrinjavanje baliranog otpada s područja grada Varaždina te općina Petrijanec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki i Vinica zainteresirane su čak i tvrtke iz Maribora, Bratislave te Šamca.

Zajednica ponuditelja mariborske tvrtke Gorenje Surovina, njemačke E.ON Energy te zagrebačke Kemis-Termoclean balirani bi otpad, koji se nalazi u varaždinskom Brezju, zbrinula po cijeni od 958 kuna bez PDV-a, odnosno, po cijeni od 1.040 kuna s PDV-om u roku od 180 dana po postupku D1 - odlaganje na ili u tlo.

Zajednički ponuditelji Gradnja Sibinj i Ilidža Company iz Šamca bale bi po istom postupku zabrinuli u roku od 300 dana po cijeni od 825 kuna bez PDV (1.031 kuna s PDV-om), dok bi zajednica ponuditelja bratislavskih tvrtki Skladky otpadu te DSC as bale zbrinula po cijeni od 899 kuna bez PDV (1.124 kuna s PDV-om) u roku od 180 dana. Oni su ponudili i postupak D1 i postupak D10 - spaljivanje.

Varaždinski T7 VIS balirani bi otpad zbrinuo po cijeni od 1.038 kuna bez PDV-a, odnosno, po cijeni od 1.297 kuna s PDV-om te bi bale zbrinuli mehaničko-biološkom obradom.

Nadalje, zajednička ponuda stigla je i od tvrtki Cezar iz Zagreba te Komunalca iz Davora i Eko-Flora Plus iz Mokrica. Oni bi balirani otpad u roku od 120 dana zbrinuli po cijeni od 802 kune bez PDV-a (1.003 kune s PDV-om) po postupku D1.

Posljednja je ponuda stigla od austrijske tvrtke EVN te varaždinskog Univerzala koji bi bale zbrinuli po cijeni od 890 kuna, i s PDV-om i bez njega, u roku od 365 dana po postupku D10.

U roku od 10 dana ponuditelji se mogu žaliti Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Kriterij odabira u predmetnom postupku je ekonomski najpovoljnija ponuda. Nakon što Stručno povjerenstvo u kojem su osim predstavnika Grada Varaždina i predstavnici četiriju općina predloži najpovoljnijeg ponuditelja, konačne će odluke donijeti varaždinsko Gradsko vijeće, odnosno, Općinska vijeća spomenutih općina.

Podsjetimo, natječaj za zbrinjavanje bala, umjesto Ministarstva zaštite okoliša, raspisao je Grad Varaždin zajedno s četiri općine jer bi u protivnom izostalo sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša od 40 posto.

Natječaj je bio raspisan još u listopadu i premda je otvaranje ponuda trebalo biti u studenom, to je oduženo budući da je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odlučivala o žalbi cestičke tvrtke Babić i varaždinske T7 Vis.

Ne podliježemo sustavu PDV-a

Marijan Kovačić, vlasnik Univerzala, pojasnio je zašto ponuda Univerzala i austrijske EVN ima jedinstvenu cijenu od 890 kuna.

- Nastupamo s vanjskim ponuditeljem, tvrtkom koja u inozemstvu ima spalionice i mi ćemo raditi uslugu za vanjskog partnera koji će fakture slati Gradu. Kad je usluga rađena vani, nema PDV-a. Mi, nadalje, radimo uslugu za partnera te ne podliježemo sustavu PDV-a. Ako dobijemo koncesiju, plan je da se bale utovare na kamione i odvezu željeznicom - rekao je Kovačić. Također je naglasio da, ukoliko dobiju koncesiju, posao neće krenuti prije šest mjeseci zbog mogućnosti žalbi te ishođenja dozvola za izvoz otpada te za uvoz u drugu zemlju.

Mario Bucina iz T7 VIS-a smatra pak da je njegova tvrtka diskriminirana samim uvjetima natječaja.

- Mi nudimo obradu otpada, dok ostali nude postupke D1 i D10 te je posve normalno da je cijena obrade otpada veća. Ostalo su ponude koje su nižeg ranga gospodarenja otpadom i normalno da su jeftinije od naše ponude. No, iznenađen sam visokim cijenama koje su ponuđene za odlaganje otpada. Mi imamo tvornicu koja ima dozvolu za rad, ali smo diskriminirani samim uvjetima natječaja budući da natječajem nije ponuđena obrada otpada nego zbrinjavanje - rekao je Bucina te dodao da njihova žalba ovisi o odluci Stručnog povjerenstva.

 

 

 

 

Komentari