Sve više neregistriranih košnica

Za ekstreman pomor pčela u varaždinskom kraju krive bolesti i neodgovorni 'hobisti'

Objavljeno: 18.01.2016. 19:06

Zadnja izmjena: 16.02.2016. 15:58

Prošlogodišnji ekstreman pomor pčela na sjeveru Hrvatske, u varaždinskom kraju dobiva novu dimenziju jer na terenu je sve više neregistriranih košnica. Naime, dok se službeno njihov broj procjenjuje na više stotina, profesionalni pčelari tvrde kako ih ima više tisuća te da je većina bez nadzora...

Problem je ogroman jer hobisti i needucirani pčelari ne suzbijaju varou ili ne koriste za to registrirane lijekove. Upitno je gdje ih i od koga kupuju, a situaciju na terenu komplicira činjenica da raste broj napuštenih pčelinjaka o kojima nitko ne brine, upozoravaju profesionalni pčelari.

Kako doznajemo iz naših izvora bliskih Pčelarskom društvu Varaždin, ekstreman pomor pčela ove je godine zabilježen u lepoglavskom kraju kod jednog pčelara kojem je zbog varoe propalo oko 90 posto pčelinjih zajednica. Spomenuta bolest, u okolici Lepoglave ove godine doslovno harea košnicama.

Podsjećamo, u okolici Voće je potvrđena i zarazna američka kuga (trulež) pčelinjeg legla i sve to govori u prilog tvrdnji da svi pčelari moraju proći edukacije koje propisuje EU jer to nije 'obićan hobi'.
Naime, neznanje amatera i nebriga pojedinih Udruga pričinjavaju štetu svima koji se profesionalno bave pčelarstvom.

Takve je, kažu nam naši sugovornici, lako prepoznati jer svoje košnice sele isključivo uz odobrenje veterinarske službe i povjerenika pašnog područja varaždinskog pčelarskog društva.   

Komentari