Zavičajni klub Zagoraca iz Osijeka posjetio je Bednju

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 21.06.2013. 14:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Prije nekoliko dana pedesetak članova Zavičajnog kluba Zagoraca, udruge koja okuplja potomke iseljenih mještana s područja Bednje, ali i Đurmanca, Trakošćana, Krapinskih Toplica i drugih zagorskih mjesta koji su po cijeloj Slavoniji bili kolonizirani prije više od 70 godina, u obilasku Hrvatskog zagorja posjetilo je Bednju.

U vatrogasnom domu primio ih je i pozdravio načelnik Mirko Bistrović te im poželio toplu dobrodošlicu u kraj koji su nekad njihovi djedovi i bake napustili ponajviše zbog egzistencijalnih razloga i teškog života.

Dok nekima od njih susret s Bednjom nije bio prvi, a s našim ih krajem povezuju i rodbinske veze, drugi su nakon svog prvog dolaska u bregovitu Bednju iz ravne Slavonije bili malo zatečeni.

Jer, rekoše, po pričanju svojih starijih, očekivali su siromašan i zabačen kraj, a umjesto toga dočekala su ih naselja s prekrasnim kućama, asfaltom, nogostupima, modernom infrastrukturom.

Premda su se u Bednji kratko zadržali, boravak u kraju iz kojeg vuku korijene iskoristili su za obnavljanje kontakata i održanje zavičajnih veza sa starim krajem.

Izvor: bednja.hr

Komentari