Općina Trnovec Bartolovečki

Foto - Posjetitelji Žetvenih svečanosti uživali u prikazu žetve i tradicionalnim jelima

Objavljeno: 02.07.2023. 18:04

Zadnja izmjena: 02.07.2023. 18:47

Brojni posjetitelji 11. Žetvenih svečanosti u Općini Trnovec Bartolovečki danas su mogli vidjeti prikaz žetve i uživati u bogatom popratnom sadržaju i tradicionalnim jelima.

Tu manifestaciju organiziralo je kulturno-umjetničko društvo "Mak", pod pokroviteljstvom Općine Trnovec Bartolovečki, s ciljem oživljavanja, očuvanja i 
prenošenja tradicijskih običaja trnovečkog kraja, koji su nekada bili važan dio života njihovih predaka, priopćeno je iz Općine.

- Prikazali smo kako se nekad radilo, na koji način se ručnim radom i teškom mukom dolazilo do zrna kako bi se mogla prehraniti obitelj. Ovo sve su bili prezentatori koji su nekad to i radili i drago nam je što na taj način njegujemo tradiciju i kulturu ovog kraja - rekla je načelnica općine Verica Vitković. Navela je i da je na manifestaciji sudjelovalo osam ekipa, a okupio se velik broj mještana iz općine i same županije.

Svaka udruga predstavila je tradicionalno jelo karakteristično za njihov kraj, poput svježih sireva, kobasica, špeka, kosane masti zlevke, koje se nekada posluživalo prije nego su se ljudi uputili na rad u polje.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak naglasio je kako svi KUD-ovi iz Varaždinske županije rade odličan posao, organizirajući mnoštvo manifestacija, 
kao što je i Žetvena svečanost.

Komentari