ŽUC: Najgore je prošlo, zimska služba na ceste u pet dana 'bacila' 1.000 tona soli

Objavljeno: 07.01.2016. 13:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Arhiva eVž

U noći sa srijede na četvrtak sve 32 ekipe zimske službe Županijske uprave za ceste uklanjale su snijeg s prometnica kako bi osigurale njihovu prohodnost, a u proteklih pet dana za posipanje 940 kilometara cesta kojima upravlja ŽUC potrošeno je 1.000 tona soli...

Zimska služba snijeg i prometnice čisti 24 sata te ih je ovih dana intenzivno posipavala solju i sipinom kako bi ih pripremila i za najavljenu ledenu kišu, doznajemo od dipl.ing. Tomislava Osonjačkog, ravnatelja ŽUC-a.

- Noćas smo imali maksimalno opterećenje kako bi postigli da je ujutro promet bio normalan i kako bi ceste bile prohodne. Nismo u obavezi čistiti snijeg „do asfalta“ i vozači uz korištenje propisane zimske opreme nisu imali problema. Zadovoljan sam stanjem na terenu jer ni jedna dionica cesta ovih dana nije bila ni blizu zatvaranja, za razliku od drugih područja u Hrvatskoj – rekao je Osonjački dodavši kako je najgore prošlo, a u proteklih pet dana je za posipavanje cesta potrošeno oko tisuću tona soli.

Potrošene su i znatne količine sipine, a u ŽUC-u očekuju kako će 4.000 tona rezervirane soli dostajati za cijelu sezonu 'snijega i leda'.

- Ukoliko se za to ukaže potreba, interventno ćemo naručiti dodatne količine soli, kao što je to bio slučaj 2012./2013. godine. Naime, tada je u zimskom razdoblju samo na području grada Varaždina napadalo više od dva metra snijega – podsjeća Osonjački.

Inače, zimske službe ŽUC-a ovih dana nisu nailazile na tzv. „kritične točke“ i veći angažman ljudstva i tehnike (ralica) bio je nužan isključivo u brdskom dijelu Varaždinske županije.  

Komentari