Župan Štromar: Država je kriva za poskupljenje prijevoza

Piše: evz

Objavljeno: 31.08.2011. 14:57

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: Varazdinska županija

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar priopćenjem se očitovao na istupe pojedinih stranaka u medijima vezano uz promjenu načina i kriterija sufinanciranja prijevoza učenika.

Županovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Zahtjev da Varaždinska županija sama financira kompletan prijevoz srednjoškolaca u današnjim je političkim i gospodarskim uvjetima neosnovan stoga što već sad postoji više od dvadeset općina i gradova koji su voljni sudjelovati u projektu te na taj način pomoći svojim građanima.

Naravno da ne bi bilo sretnijih od nas da je ova usluga i dalje potpuno besplatna za krajnjeg korisnika, no ruke su nam trenutno nažalost vezane. Naime, država je kao što ste upoznati u potpunosti napustila ovaj projekt, nakon čega je novim poreznim zakonima i propisima preusmjerila još više poreznih prihoda u svoju blagajnu, uzimajući na taj način novac jedinicama lokalne i područne samouprave, dok je istovremeno  donesen i zakon o fiskalnoj odgovornosti zbog čega nam je manevarski prostor dodatno ograničen. Upravo je zbog takvih uvjeta bilo neodrživo i nemoguće nastaviti s dosadašnjim modelom koji je, nakon dvije godine samostalnog sufinanciranja bez pomoći države, postao jednostavno prevelik teret za naše gradove i općine.

Stoga nikako  ne stoji tvrdnja da je besplatan prijevoz sada naprasno ukinut od strane županijske vlasti, kao što se nastoji prezentirati, jer da je ukinut  velik broj roditelja ove bi školske godine mjesečno plaćao 1.300 kuna za kartu, dok će sada svi - neovisno o tome odakle putuju u škole - za autobusnu kartu izdvajati po 300 kuna, a za željezničku po 100 kuna. Dakle, županija i jedinice lokalne samouprave i nadalje nastavljaju sa sufinanciranjem prijevoza učenicima, samo ne u onom obimu kao prije. Ovu smo promjenu najavili čim smo uvidjeli da će - u aktualnim gospodarskim uvjetima - biti teško održati identično sufinanciranje kakvo je bilo prošle školske godine. Stoga se nikako ne može govoriti o odustajanju od projekta, a predloženi model predstavlja samo privremeno rješenje sukladno aktualnim mogućnostima i gospodarskoj situaciji. Uvjeren samda ćemo već u drugom polugodištu za sufinanciranje prijevoza naći partnera u državi te tako i nadalje našim građanima ponuditi onakav projekt kakav smo inicijalno i započeli te ga dosadašnjih godina s ponosom i provodili.

Podsjećam da je aktualna Vlada Republike Hrvatske 2009. godine potpuno ukinula financiranje prijevoza učenika srednjih škola pa su Županija i jedinice lokalne samouprave ostale prepuštene same sebi čime se državni proračun spašavao na štetu općina, gradova i županija. Ipak, kako je strateški cilj Republike Hrvatske povećati razinu ukupne obrazovanosti, što uključuje i obvezno srednjoškolsko obrazovanje – koje pak podrazumijeva i besplatni prijevoz za sve učenike - očekujem da će uskoro država ponovo snositi dio troškova čime bi se roditelji iznova u potpunosti financijski rasteretili.

Nadalje, HNS je izbore na temelju projekta besplatnog prijevoza dobio 2005. godine, a ne 2009. godine kada je zajedno s koalicijskim partnerima SDP-om i HSU-om biračima ponudio preko dvadeset projekata, od kojih je više od polovice i realizirano tijekom prve polovice mandata.

100 kuna za administrativne troškove i troškove obrade podataka naplaćivalo se samo tijekom prošle školske godine, a od tada se službeno – što dokazuju i akti – ovaj projekt naziva 'financiranje troškova prijevoza učenika srednjih škola Varaždinske županije'

Komentari