Opća bolnica varaždin

Foto - Obilježen Međunarodni dan primalja: 'Nije samo zanimanje, to je poziv'

Objavljeno: 06.05.2023. 09:47

Zadnja izmjena: 06.05.2023. 09:47

Jučer se u Općoj bolnici Varaždin obilježio Međunarodni dan primalja, zaštitnica i zagovornica prirodnog porođaja koje pružaju kvalitetnu primaljsku skrb na svim razinama.

Međunarodni je dan primalja tradicionalno obilježen i u Općoj bolnici Varaždin čije je rodilište u petak otvorilo vrata trudnicama i njihovim pratiteljima, kako bi se upoznali s radom rodilišta i primalja, a imali su priliku posjetiti i rađaonu. Naime, ovim danom nastoje se povezati trudnice s primaljama, kako bi dobile što više informacija vezanih uz dolazak njihovog djeteta na svijet.

- Ove godine Međunarodni dan primalja obilježavamo pod sloganom "Ponovo zajedno od znanosti do stvarnosti". U Varaždinskoj županiji imamo ukupno 53 primalje u područnom vijeću HKP VŽŽ i od toga njih 27 radi u varaždinskom rodilištu. Sedam je prvostupnica primaljstva i imamo jednu magistru primaljstva, a ostalo su primalje asistentice. Primalje se školuju na tri razine u Republici Hrvatskoj; srednja stručna sprema, četverogodišnje obrazovanje gdje se stječe naziv primalja asistentica, nakon toga je viša škola, odnosno fakultet, preddiplomski studij u Splitu i Rijeci i samo u Rijeci je diplomski studij za primalje – rekla je glavna sestra Odjela ginekologije, službe za ginekologiju i opstetriciju i predsjednica Hrvatske komore primalja područnog vijeća za Varaždinsku županiju Alenka Blaži

Komentari