osvrt na kolindine mjere

Batinić o Kolindinim demografskim mjerama: 'Lijepa lista želja...'

Objavljeno: 11.06.2018. 18:32

Zadnja izmjena: 11.06.2018. 18:47

Danas je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na Pantovčaku predstavila svoje demografske mjere na kojima su radili demografi i drugi stručnjaci, a na njezine prijedloge i demografske planove osvrnuo se i HNS-ov Milorad Batinić.

Neke od mjera koje predsjednica predlaže su gospodarske mjere koji bi trebale imati za cilj stvaranje okruženja koje će pogodovati stvaranju radnih mjesta, porezna reforma, smanjivanje troška rada za poslodavce i povećanje neto plaće za zaposlenike. Također, predlaže da se iz postupka ovrha isključe posrednci i da se ovrhe vrate u nadležnost sudova, uvođenje instituta apsolutne zastare, tu su i mjere obiteljske politike koje uključuju podršku obiteljima s djecom, mjere financijske potpore, usluge skrbi o djeci i vrijeme predviđeno za obiteljske dopuste i slobodne dane te univerzalni dječji doplatak.

Osim toga, predsjednica predlaže i određene mjere useljavanja jer tvrdi, Hrvatskoj nedostaje radne snage, a ona sama ne može pokrenuti demografske trendove i zato joj treba politika useljavanja, ciljano useljavanje, u skladu s potrebama tržišta rada. To su samo neke od mjera, a u nastavku donosimo osvrt Milorada Batinića na njezine prijedloge.

- Demografske mjere predsjednice RH većim su dijelom lijepa i pozitivna lista želja, no svi moramo biti svjesni da novac ne raste na stablima. U predstavljenim mjerama nema nažalost ni vremenskih rokova ni financijskog okvira. HNS, što kroz aktivnu ulogu u Vladi RH, što kroz dva resora za koja je direktno zadužen, zna da svaka mjera – bilo da je primjerice riječ o subvencioniranju kredita za mlade, što je dovelo do rađanja gotovo 200 beba u tim obiteljima ili o ulaganju milijarde kuna u 1000 hrvatskih znanstvenika koji će zbog toga ostati u Hrvatskoj – zahtjeva sinergiju struke i politike te političku odgovornost - kaže Batinić

Komentari