Svjetski dan bolesnika

Foto - Dr. med. Kolarek Karakaš održala javnu tribinu o respiratornim bolestima

Objavljeno: 11.02.2023. 13:00

Zadnja izmjena: 11.02.2023. 13:00

Povodom Svjetskog dana bolesnika, koji se obilježava 11. veljače, u organizaciji Narodne stranke - Reformisti danas je u Varaždinu održana javna tribina "Kada s djetetom ići doktoru?".

Predavačica je bila dr. med. Mirjana Kolarek-Karakaš, spec.pedijatar koja je izložila aktualne teme povezane s respiratornim bolestima koje su raširene u zimsko doba, što se očituje gužvom u pedijatrijskim ordinacijama. Kako je rekla, grupiranje i boravak bolesne djece u zatvorenom prostoru idealni su uvjeti za širenje bolesti dišnog sustava, a pitanje je kada treba zatražiti liječničku pomoć te kada može sačekati i dijete liječiti kod kuće.

- U primarnoj zdravstvenoj zaštiti radi 237 pedijatara. Prosječna dob je 54 godine, iznad 60 godina nas je 85, znači 36%. To je problem Ministarstva zdravstva, ali i lokalna zajednica se treba više uključiti u rješavanje toga problema privlačenjem mladih kadrova. Važno je još tijekom studija kontaktirati studente medicine, pozvati ih na razgovor, slušati njihove sugestije - rekla je Kolarek-Karakaš.

Ovu tribinu podržali su i saborska zastupnica Natalija Martinčević i potpredsjednik Županijske organizacije Reformista Željko Bedeković. Na tribini je bilo i riječi o sve manjem broju specijalista u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, o čemu je u Saboru govorila zastupnica Martinčević. 

- Ovo je jedna od niza tribina koje ćemo organizirati i drago i je da smo taj niz započeli s temom koja se odnosi na djecu i to upravo sada u vrijeme viroza. Zahvaljujem dr. Kolarek-Karakaš na krasnoj prezentaciji - rekla je Martinčević.

Komentari