Habuš zbog "provokativnih pitanja" odbio emitiranje emisije N1 televizije s Korza

Piše: evz/N1

Objavljeno: 30.07.2015. 14:59

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Arhiva

Emisija "Novi dan" N1 televizije trebala je biti emitirana s Trga kralja Tomislava u Varaždinu. Ipak, u posljednji tren ekipa "Novog dana" morala je potražiti novu lokaciju za emitiranje, budući da im je zabranjeno besplatno korištenje prostora na Trgu, i to jer se gradonačelniku Goranu Habušu nisu svidjele teme o kojima smo s njim u emisiji planirali razgovarati, piše N1.

Ekipa emisije "Novi dan" N1 televizije poslala je 26. lipnja službenici Upravnog odjela za poslove varaždinskog gradonačelnika zamolbu za izdavanje dozvole za korištenje prostora na Trgu kralja Tomislava 30. srpnja u vremenu od 8 do 10 sati, u svrhu emitiranja emisije "Novi dan" uživo. Planirano je postavljanje studija na otvorenom koji bi se sastojao od dvije stolice, dvije kamere i rasvjete, a u neposrednoj blizini se trebalo nalaziti i jedno ENG vozilo.

Ubrzo je stigao odgovor iz Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, u kojem stoji da je gradonačelnik Habuš "iskazao interes Grada za promocijom prilikom emitiranja te je dopisom pozvao Upravni odjel da izradi rješenje o oslobođenju plaćanja poreza za korištenje javne površine". N1 Televizija zamoljena je da ispuni obrazac Zahtjev za besplatno korištenje javne površine, koji je, prema usmenom dogovoru, trebao biti odobren uoči emitiranja emisije 30. srpnja.

Budući da je gost "Novog dana" u Varaždinu trebao biti varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, N1 je zamoljen da Uredu gradonačelnika pošalje teme o kojima bi se prilikom gostovanja s njim razgovaralo. N1 je to i učinio i poslao pitanja. Nakon toga je uslijedio telefonski poziv iz Ureda koji glasi da je gradonačelnik neugodno iznenađen i da želi otkazati gostovanje. Zbog "provokativnih tema" promijenili odluku.

Odgovor producentice putem telefona glasio je da moli da se o otkazivanju razmisli još jednom te da se kontaktira gradonačelnika. Dva sata nakon tog telefonskog razgovora, a dan prije planiranog emitiranja emisije iz Varaždina, stigao je odgovor:

"Poštovana,

Nastavno na telefonski razgovor, a nakon dostavljenih tema emisije s Vaše strane, uočili smo da su iste isključivo provokativnog političkog tona pa samim time ne zadovoljavaju uvijete po kojima se sukladno Odluci o gradskim porezima („Službeni vjesnik Grada Varaždina“ broj 3/95, 4/96, 1/98, 11/01, 7/02, 8/04, 5/06, 2/08, 7/08, 1/10, 1/12, 5/12, 8/12 – pročišćeni tekst i 3/14) javne površine Grada Varaždina mogu dati na besplatno korištenje pravnim i fizičkim osobama.

Ukoliko i dalje stojite kod koncepta vaše emisije moramo Vas obavijestiti da smo Vam dužni izdati Rješenje o porezu na korištenje javne površine koje ste dužni platiti prije izdavanja Rješenja kojim se odobrava korištenje javne površine. Budući da je gradonačelnik prethodno, sukladno Odluci o gradskim porezima, predložio Upravnom odjelu za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina oslobađanje plaćanja poreza na korištenje javne površine za emisiju „Novi dan“ televizije N1, smatravši da se radi o projektu odnosno manifestaciji od interesa za Grad Varaždin, ostali smo neugodno iznenađeni odabirom tema i gostiju u prvom dijelu emisije.

Rješenje o obvezi plaćanja poreza za korištenje javne površine podignite odmah sutra ujutro u sedam sati, u Upravnom odjelu za komunalni sustav i urbanizam, Trg slobode 12, kod službenice Tanje Rihtarić, kako bi se moglo nakon plaćanja poreza izdati Rješenje o odobrenju korištenja javne površina.

Ukoliko i dalje želite da gradonačelnik sudjeluje u sutrašnjoj emisiji, molimo Vas da nam dostavite popis tema (u slučaju da će se dostavljene teme mijenjati), a mi ćemo Vas još tijekom današnjeg dana izvijestiti da li će gradonačelnik gostovati u Vašoj sutrašnjoj emisiji".

Emisija "Novi dan" ovog je tjedna na mini-turneji po Hrvatskoj. Emisije su emitirali s Plitvičkih jezera, iz Pule i Rijeke i posvuda smo imali iznimnu suradnju s lokalnim vlastima.

S obzirom na cijelu situaciju, "Novi dan" je danas emitiran s druge lokacije u gradu Varaždinu. Valja napomenuti da je emisija emitirana s lokacije Starog grada Varaždina zahvaljujući dopuštenju i dobroj volji Gradskog muzeja Varaždin ističe N1. Varaždinski gradonačelnik tako nije sudjelovao u emisiji Novi dan.

Izvor: N1

Komentari