JUGS: Martinčević traži hitan sastanak s Lalovcem, Avar: Ovo je odgađanje neminovnog

Objavljeno: 12.05.2015. 14:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Javnoj ustanovi Gradski stanovi prošlog je tjedna došlo rješenje Ministarstva financija prema kojem u državni proračun u roku dva tjedna treba vratiti nenamjenski potrošenih 9,3 milijuna kuna.

Ravnatelj JUGS-a Zoran Svetec jučer je priopćio kako će se u srijedu održati sastanak u APN-u na kojem će se dogovoriti oko modela vraćanja novca. Više bi se trebalo znati u petak, a gradonačelnik Goran Habuš napomenuo je kako će taj problem zasigurno riješiti.

Međutim, Natalija Martinčević, saborska zastupnica i potpredsjednica Narodne stranke - reformisti, zatražila je hitan sastanak s ministrom financija Boriom Lalovcem. Smatra da je situacija alarmantna te da će se u cijeli slučaj vjerojatno uključiti državno odvjetništvo.

- Tražim hitan sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem da zajednički osmislimo rješenje kako pomoći Varaždinu. Pritom ne sporim opravdanost potraživanja, jer je nedvojbeno da je novac dobiven od Agencije za promet i posredovanje nekretninama Javna ustanova Gradski stanovi (JUGS) trošila nenamjenski i nezakonito. Ukoliko se ne pronađe hitno rješenje, a evidentno je da ga varaždinski gradonačelnik i ravnatelj JUGS-a dosad nisu uspjeli pronaći, grad će se naći u situaciji da će normalno funkcioniranje, obzirom i na dosadašnje dugovanje, biti onemogućeno. Zbog nezakonitog trošenja državnog novca vjerojatno će se u cijeli slučaj uključiti i državno odvjetništvo Republike Hrvatske – zaključila je Martinčević.

>> TRAŽE MODEL: Još 10 dana za vraćanje nenamjenski potrošenih 9,3 milijuna u JUGS-u

Nezavisni vijećnik Zlatan Avar smatra kako je model vraćanja novca koji pokušava dogovoriti JUGS samo prolongiranje rješenja problema.

- Treba napraviti zakonito rješenje, rješenje koje će biti u skladu sa zakonskim okvirom. Nažalost, čini mi se da ovaj način dogovora je samo privremeno odgađanje neminovnog. Time se samo sve prolongira, jer vi i dalje ostajete dužni. Prije ili kasnije taj se novac mora vratiti. Dakle, ako ovaj dogovor na sutrašnjem sastanku i uspije, to nije krajnje rješenje već prolongiranje rješenja koje će, izgledno je, morati rješavati netko drugi - smatra Zlatan Avar.

Da je potrebno rješavati problem unutar zakonske regulative, slaže se i HSLS-ovac Željko Bunić. Napomenuo je kako su se ovi pregovori i pronalazak modela vraćanja novca trebali odvijati puno ranije.

- Potrebno je pronaći unutar zakonske regulative mogućnost da se ipak pronađe nekakav sustav kompenzacije između Ministarstva financija, APN-a i Grada Varaždina te da se ta obaveza na neki način prenese na obavezu u budućnosti APN-u za stanove koji su izgrađeni u Rajčulu, a koji će se prodati. To bi bilo oportunitetno i korisno rješenje. Ono što bi u ovoj poziciji trebalo napraviti jest na neki način legalizirati i staviti u zakonski okvir tu obavezu. Svako drugo rješenje nije dobro. Ti pregovori su se trebali davno voditi, ali bolje ikad nego nikad. Podržavam svaku inicijativu i osobno sam za to da se pokuša jedan takav model napraviti - istaknuo je gradski vijećnik Željko Bunić.

Povjerenik gradskog HDZ-a Damir Habijan smatra kako je situacija vrlo ozbiljna te da bi se rješavanje problema trebali uključiti svi subjekti, a grad Varaždin je ponovno prikazan u negativnom svjetlu.

- HDZ grada Varaždina žalosti činjenica što će informacija kako je Javna ustanova gradski stanovi temeljem Rješenja Ministarstva financija obvezna izvršiti povrat oko 11 milijuna HRK u državni proračun, ponovno naš grad – grad Varaždin, prikazati u negativnom svjetlu. Nadalje, grad Varaždin kao osnivač JUGS-a solidarno i neograničeno odgovara za obveze ustanove, što znači da je u istoj pravnoj poziciji kao i JUGS. Želimo naglasiti kako je vrijeme da čelnici grada ali i svi gradski vijećnici shvate ozbiljnost situacije te da se u rješavanje konkretnog problema uključe svi relevantni subjekti - istaknuo je Habijan dodavši kako je HDZ grada Varaždina upozoravao na navedeni problem u nekoliko navrata i apelirao da se rješavanju pristupo ozbiljno.

Habijan smatra kako nije vrijeme za skupljanje političkih poena, već pronalazak najpovoljnijeg rješenja problema za grad.

- Svaki dug dođe na naplatu i od problema se ne može bježati. Unatoč navedenom i činjenici da HDZ grada Varaždina nije u mogućnosti neposredno utjecati na rješavanje predmetne situacije, mišljenja smo da nije vrijeme za političke igre već jedna od situacija kada treba voditi brigu o gradu Varaždinu i zajednički, i pozicija i opozicija, iznaći najpovoljnije rješenje za naš grad, bez skupljanja političkih poena - rekao je Habijan.

Komentari