JUGS nenamjenski trošio sredstva, a Habuš ne zna što piše u izvješću Ministarstva

galerija-images/jugs financijski nalaz

Objavljeno: 30.03.2015. 11:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: eVaraždin.hr

Ministarstvo financija donijelo je nalaz financijskih inspektora vezano uz poslovanje Javne ustanove Gradski stanovi u kojem se navodi da je strogo namjenski novac trošen nenamjenski, što je prema hrvatskim zakonskim propisima kazneno djelo.

Prema tom nalazu, obveze JUGS-a za dospjele a neplaćene poticaje iznose više od 9,3 milijuna kuna. Nalazom se utvrđuje da je namjenski novac trošen nenamjenski te da ga je JUGS dužan vratiti u državni proračun.

 – Ustanova je sukladno Zakonu o društveno-poticajnoj stanogradnji te sklopljenim ugovorima s APN-om, bila dužna primljene poticaje po dospjeću vratiti APN-u. Kako to nije učinila, iznos dospjelih a nevraćenih poticaja u iznosu od 9.379.660,08 kuna smatra se nenamjenski potrošenim sredstvima te se nalaže povrat navedenog iznosa u državni proračun Republike Hrvatske, kojim je propisano da ako su proračunska sredstva korištena suprotno zakonu, subjekt nadzora dužan ih je vratiti u proračun – stoji u nalazu financijskih inspektora.

Također, u nalazu se navodi kako su poslovni odnosi između JUGS-a i osnivača Grada Varaždina usko povezani, isprepleteni, a da međusobna potraživanja i obveze nisu precizno definirane i iskazane u poslovnim knjigama.

Poslovni su odnosi Ustanove i Grada Varaždina, kao njenog osnivača, usko povezani i isprepleteni a da međusobna potraživanja i obveze nisu precizno definirane i iskazane u poslovnim knjigama Ustanove. Predstavnici subjekta nadzora izjavili su da je u tijeku usklađivanje međusobnih potraživanja i obveza s Gradom Varaždinom, o čemu do dana sastavljanja zapisnika nadzoru nije dostavljen dokaz – stoji u nalazu.

Veliku zabrinutost za nalaz financijskih inspektora nije pokazao varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. Iako je nalaz, kako je sam rekao, dobio već prije desetak dana, još nije upoznat s onime što u njemu piše.

Nalaz je došao prošli tjedan, prije desetak dana. Ja sam tražio očitovanje Upravnog odjela za financije vezano na sve ono što se u tom nalazu navodi. Čim ću ja dobiti to očitovanje, dobit ćete ga i vi – rekao je Habuš.

O kakvom se očitovanju radi i zašto ga traži od gradskih financija, gradonačelnik je istaknuo kako je to uobičajena procedura.

Svaki nalaz inspekcije, bilo državne revizije ili nečeg drugog, sadrži masu podataka. Ja nisam financijaš po struci i tražim od Odjela za financije da mi izvuku ono što je najbitnije, što bi trebalo znati i u budućnosti promijeniti – rekao je Habuš.

Konkretan odgovor nije dobiven ni na pitanje hoće li biti kaznenih ili prekršajnih prijava s obzirom na to da je strogo namjenski novac trošen nenamjenski.

To ćemo vidjeti, ja ne znam. Mislim da ne – bio je kratak varaždinski gradonačelnik.

Je li izgledan bankrot Grada Varaždina vidjet će se uskoro, s obzirom da osim potraživanja APN-a, JUGS je dužan i Hypo banci gotovo 6,4 milijuna kuna s kamatama.

Na nalaz Ministarstva financija reagirala je Narodna stranka reformisti koja je od gradonačelnika Habuša zatražila da građane i Gradsko vijeće obavijesti o planu izvršenja navedenih obaveza.

Narodna stranka - reformisti traži od gradonačelnika Grada Varaždina Gorana Habuša da u roku od osam dana obavijesti Gradsko vijeće i građane Grada Varaždina kao porezne obveznike o preciznom i jasnom planu izvršenja navedenih obveza - rekla je Natalija Martinčević.

Obveze koje Grad Varaždin trenutno ima su 9,4 milijuna kuna za nezakonito i nenamjensko trošenje sredstava koje treba vratiti u proračun; 6,4 milijuna kuna obveze prema Hypo banci zajedno s kamatama koje treba platiti banci; 5,1 milijun kuna odštete Biotehnološkom parku što se grad obvezao isplatiti u ovoj godini; 3,6 milijuna kuna duga za zatvaranje varaždinskog aerodroma. Uz to, Grad još od Fonda za zaštitu okoliša nije dobio novac za sufinanciranje baliranog otpada u Brezju. 

Grad od tog novca, 24 milijuna kuna koliko ukupno iznose navedena potraživanja, u proračunu nema predviđene ni jedne jedine lipe, a već sad je na snazi obustava izvršenja proračuna. Gradu Varaždinu ovog puta ozbiljno prijeti bankrot.

U nalazu Ministarstva financija stoji da je nezakonito i nenamjensko trošen novac. To je način na koji je genijalni i vizionarski um gradonačelnika Gorana Habuša uspio upropastiti projekt koji se uspješno provodi u cijeloj Hrvatskoj više od 15 godina. Bankrot je neminovan. U izvanrednoj smo situaciji već duže vrijeme, a ovo je samo kulminacija cijele priče – bila je oštra Martinčević dodavši kako od gradonačelnika Habuša traže i ostavku, kako je to učinila i ministrica kulture Zlatar-Violić.

{gallery}jugs financijski nalaz{/gallery}

Komentari