reakcija

Marković Kaniškom: 'Zašto umirovljenici imaju tri mlada kandidata na listama, a HDZ samo dva?'

Objavljeno: 04.04.2024. 13:44

Zadnja izmjena: 04.04.2024. 13:56

Foto: Arhiva

Nakon što je predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Goran Kaniški jučer na društvenim mrežama prozvao predsjednika GO SDP-a Miroslava Markovića kako ne provode projekte na području Grada, Marković mu je uzvratio novim, kako je to nazvao, 'mladenačkim pitanjem'.

 Naime, Marković tvrdi kako koalicije stranaka umirovljenika imaju više mladih na listi nego HDZ te Kaniškom postavlja slijedeće pitanje:

- Kako se osjeća kao glasnogovornik HDZ-a što na listama za Hrvatski sabor njegova stranka ima manje mladih (do 30 godina starosti) od koalicije umirovljeničkih stranaka? Može izgledati kao retoričko pitanje, a u stvari je bliže nekakvom lošem vicu: umirovljenici imaju 3 kandidata na listama koji su mlađi od 30 godina, a HDZ samo dva. Je li to ona poznata politika HDZ-a za mlade, za demografsku obnovu, za povratak iseljenih, posebice mladih i obrazovanih koji su otišli iz zemlje u posljednjih osam godina - navodi Marković.

Ponovno je Kaniškog nazvao 'zamjenskim županom' te kazao:

- Evo prilike zamjenskom županu da promovira svoje ideje, prijedloge, politike za mlade. Neka započne s odgovorom na pitanje: gdje su vam mladi na listama za Hrvatski sabor? Za žene nam je jasno da ne želi odgovoriti jer ne zna što da odgovori. Mladi su im dobri kada s radnog mjesta kojeg im je omogućila plava stranačka iskaznica za radnog vremena pišu uvredljive komentare s lažnih profila na društvenim mrežama.


Cijelo priopćenje predsjednika GO SDP-a Miroslava Markovića pročitajte u nastavku:

"Zamjenski župan" Kaniški opet bez odgovora, idemo s novim pitanjem o mladima

Nakon što niti nakon podsjećanja na pitanja s konferencije za novinare o podzastupljenosti žena na listama HDZ-a i narušavanju autonomije sveučilišta od strane HDZ-a, „zamjenski“ župan Kaniški u novom pokušaju prebacivanja loptice na neke druge teme i dalje bježi od odgovora na postavljena pitanja. U svom novom odgovoru koji to nije, pokušava braniti autonomiju sveučilišta na do sada nezabilježen i vrlo „inovativan“ način. Tako Kaniški narušavanje autonomije sveučilišta brani na način da proziva druge da ne uvlače sveučilište u političku arenu. U stvari drugi ne bi trebali uvlačiti rektora, prorektore, dekane i sveučilište u političku arenu, jer tu je HDZ koji može rektora i ekipu dovesti u Varaždinsku arenu (i zagrebački Lisinski). I to je ovom prekaljenom zaštitniku sveučilišne autonomije sasvim u redu, jer eto rektor je bio na stranačkoj proslavi u njegovo slobodno vrijeme pa tako nema govora o narušavanju autonomije sveučilišta. Takva su tumačenja iz iste radionice koja iz petnih žila opravdava „prekovremeni noćni“ rad sadašnjeg župana Stričaka, koji isto tako u svoje slobodno vrijeme oko 3 ujutro na javnom mjestu mrtav pijan sudjeluje u tučnjavi i vrijeđa službene osobe (policiju, djelatnike hitne). HDZ, stranka poznata po posebnoj osjetljivosti na sva ugrožavanja neovisnosti u radu javnih i državnih institucija, silno pazi da se ne naruši autonomiju akademije, neovisnost pravosuđa, depolitizaciju državnih službi... Zato su i organizirali svoju svečanu akademiju izvan radnog vremena rektora javnog sveučilišta kako bi on mogao nazočiti svečanosti stranke, sjedeći u drugom redu Varaždinske arene, odmah iza prekaljenog i u svijetu znanosti poznatog akademskog doajena i mislioca, Vladimira Šeksa.

Nećemo više ponavljati ova stara pitanja o podzastupljenosti žena i narušavanju autonomije sveučilišta, jer se iz njegovih odgovora koji to nisu stječe „krivi“ dojam da čovjek jednostavno ne želi odgovoriti na neka pitanja. Pa možda će htjeti odgovoriti na jedno novo, mladenačko pitanje. Kako se osjeća kao glasnogovornik HDZ-a što na listama za Hrvatski sabor njegova stranka ima manje mladih (do 30 godina starosti) od koalicije umirovljeničkih stranaka? Može izgledati kao retoričko pitanje, a u stvari je bliže nekakvom lošem vicu: umirovljenici imaju 3 kandidata na listama koji su mlađi od 30 godina, a HDZ samo dva. Je li to ona poznata politika HDZ-a za mlade, za demografsku obnovu, za povratak iseljenih, posebice mladih i obrazovanih koji su otišli iz zemlje u posljednjih osam godina. 

Evo prilike zamjenskom županu da promovira svoje ideje, prijedloge, politike za mlade. Neka započne s odgovorom na pitanje: gdje su vam mladi na listama za Hrvatski sabor? Za žene nam je jasno da ne želi odgovoriti jer ne zna što da odgovori. Uostalom, niti AP nema suvisao odgovor na ovo važno pitanje, ali nema problema da posloži mlade iza sebe u Lisinskom, kao kulisu za ljepšu sliku. Mladi su im dobri kada s radnog mjesta kojeg im je omogućila plava stranačka iskaznica za radnog vremena pišu uvredljive komentare s lažnih profila na društvenim mrežama. U mogućem nedostatku ideje za odgovor možda bi se zamjenski žuoan Kaniški mogao javiti za savjet jednom od te dvojice mladih od 140 kandidata na svim listama. Pa neka mu promotor zapošljavanja po Hrvatskim šumama (i drugim javnim poduzećima i ustanovama) Marko Milić, ujedno i glasnogovornik kampanje HDZ-a, napiše neki suvisli odgovor. Jer ovi uratci koje je zamjenski župan Kaniški objavljivao u posljednja dva dana i nisu baš neki. 

Komentari