sabor

Martinčević: Neka država prepiše naš model osiguravanja poljoprivrede

Objavljeno: 17.02.2022. 19:15

Zadnja izmjena: 17.02.2022. 19:19

Saborska zastupnica Narodne stranke - Reformisti Natalija Martinčević danas je u Saboru sudjelovala u raspravi o Strategiji poljoprivrede do 2030. godine.

Kako navode u priopćenju, Martinčević je rekla kako u Strategiji nije prepoznata komasacija kao ključna pretpostavka za budućnost poljoprivrede koju, kako tvrdi, nijedna vlast u zadnjih 60 godina nije imala političke ni financijske snage sprovesti. Dodala je kako samo 8% upisanih poljoprivrednika u Hrvatskoj osigurava svoje proizvodnje, a rješenje postoji te je realizirano u Varaždinskoj županiji gdje je 2017. godine bilo osigurano svega 5 poljoprivrednih gospodarstava, a 2021. njih čak 476.

- Dakako da povećanje od 100 puta nije slučajno i preporučam ministarstvu da prouči i prepiše taj model ili ako ono to ne učini, da to naprave ostale županije. Radi se o tome da se kombinacijom europskog novca sa županijskim potporama, uplata poljoprivrednika za premiju svodi na 4% vrijednosti premija. To je model koji su poljoprivrednici prepoznali. Nadam se da i ovaj model kao i pilot projekt komasacije u Varaždinskoj županiji nova županijska vlast neće zaustaviti kao što je nažalost učinjeno s nekim drugim projektima, pa molim ministarstvo da to ima na oku - rekla je.

'Pogoduje se stočarstvo'

Kako stoji u priopćenju, Martinčević je postavila pitanje ministrici Vučković o nadolazećim izmjenama u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu te rekla kako je dosadašnji Zakon pogodovao stočarstvu u odnosu na poljodjelstvo. Rekla je kako se strategija bez komasacije ne može zvati strategijom te da Reformisti očekuju dopunu strategije s programom, rokovima, kontrolnim točkama i predvidivim budžetom komasacije.

Komentari