rasprava u saboru

Martinčević: „Zbog Covida 19 ne smiju patiti onkološki bolesnici“

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 10.12.2020. 14:18

Zadnja izmjena: 10.12.2020. 14:26

Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević danas je u Saboru govorila u raspravi o Nacionalnom strateškom okviru protiv raka koji je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu i Hrvatskoj.

Martinčević je naglasila kako je Hrvatska jedina zemlja EU koja još nije usvojila Nacionalni strateški okvir za borbu protiv raka. - Varaždinska županija trudi se pružati najbolju zdravstvenu skrb i što je više moguće prilagoditi je potrebama pacijenata. Zahvaljujući brojnim EU projektima u naše je zdravstvo unatrag tri godine uloženo oko 568 milijuna kuna što je iznad prosjeka Hrvatske, ali smo svjesni kako to još uvijek nije dovoljno i da je pred nama još puno posla - rekla je Martinčević.

Kako je istaknula, ne smije se dozvoliti da COVID-19 postane jedina briga i preokupacija zdravstvenog sustava. - U trenutnoj situaciji manji se broj pacijenata odlučuje za preventivne preglede i zbog straha od zaraze odgađaju kontrolne preglede i pretrage. Zato bi se uskoro mogao pojaviti velik broj pacijenata kod kojih je rak zbog odgađanja dijagnosticiran prekasno, a nedopustivo je da onkološki bolesnici dodatno pate zbog COVIDA 19 - izjavila je Martinčević i dodala kako je ključno usvojiti Nacionalni strateški okvir protiv raka kako bi njegova implementacija mogla započeti već s prvim danom 2021. godine.

Komentari