očitovanje

Ministarstvo demantira Lešinu: Habijan je primio i radnike Varteksa i Upravu i ponudio im ovo rješenje

Objavljeno: 10.05.2024. 15:31

Zadnja izmjena: 10.05.2024. 16:00

Nakon što je jutros predsjednik Udruženja kožarsko-prerađivačke industrije pri HGK, Mario Lešina, prozvao Damira Habijana u svojstvu bivšeg ministra, da je "mogao spasiti Varteks a nije", danas poslijepodne stigao je odgovor iz Ministarstvo za gospodarstvo i održiv razvoj.

Kako tvrde, oni nisu nadležni za skraćivanje radnog vremena kao zakonsku mogućnost, za što ih proziva Mario Lešina, nego je odgovorno Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalnog rada. Dodaju i kako je ministar Damir Habijan jučer primio na sastanak predstavnike sindikata radnika Varteksa, a danas i Upravu tvrtke te kako su tijekom oba sastanka Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike predstavili mjere kojima, u okvirima zakonske nadležnosti, mogu pomoći Varteksu koji je, kako napominju - privatna tvrka.

- Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja komuniciralo je mogućnost korištenja jednokratne novčane pomoći za poduzetnike koji se nalaze u poteškoćama „rescue aid“, što je podržano smjernicama EU-a. Predmetna novčana pomoć dodjeljuje se temeljem prijave, a može trajati dok se trgovačko društvo ne osloni na noge te donese određeni plan operativnog i financijskog restrukturiranja. Također, kao jedna od odgovarajućih mjera u ovom slučaju je i mjera skraćivanja radnog vremena, a s ciljem očuvanja radnih mjesta, koja je u nadleznosti Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalnog rada - naveli su.


Cijelo priopćenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pročitajte u nastavku:

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dostavlja reakciju kako bi naglasilo činjenicu da se Ministarstvo za gospodarstvo i održiv razvoj nije trebao očitovati jer je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalnog rada nadležno za mjere skraćivanja radnog vremena

Napominjemo, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan jučer je primio na sastanak predstavnike sindikata radnika Varteksa d.d., a danas i Upravu tvrtke. Tijekom oba sastanka Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike predstavili su mjere kojima, u okvirima zakonske nadležnosti, mogu pomoći privatnoj tvrtki Varteks d.d.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja komuniciralo je mogućnost korištenja jednokratne novčane pomoći za poduzetnike koji se nalaze u poteškoćama „rescue aid“, što je podržano smjernicama EU-a. Predmetna novčana pomoć dodjeljuje se temeljem prijave, a može trajati dok se trgovačko društvo ne osloni na noge te donese određeni plan operativnog i financijskog restrukturiranja.

Također, kao jedna od odgovarajućih mjera u ovom slučaju je i mjera skraćivanja radnog vremena, a s ciljem očuvanja radnih mjesta, koja je u nadleznosti Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalnog rada.

Mjera za očuvanje radnih mjesta – „Skraćivanje radnog vremena“ , namijenjena je poslodavcima s teškoćama i provodi se putem Hrvatskog zavod za zapošljavanje. Njen cilj je očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca koji imaju privremenih poteškoća u poslovanju. Mjera je potpora male vrijednosti usklađena s Uredbom Komisije o potporama male vrijednosti što znači da ukupni iznos potpore pojedinom poduzetniku može iznositi do 300.000 EUR u razdoblju od 3 fiskalne godine.

Mjera „Skraćivanje radnog vremena“ u sadašnjem obliku je poznata poslodavcima u Republici Hrvatskoj s obzirom da je HZZ provodi od 2020. godine. Mjeru je koristio i Varteks d.d. i to kako slijedi:

  • SRV 2020. godina - 761 radnik- isplaćeno 750.335,65 €
  • SRV 2021. godina - 709 radnik – isplaćeno  1.096.135,43 €

Osim mjere Skraćivanje radnog vremena, Varteks d.d. je koristio i Potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom (COVID-19):

  • ORM ožujak – svibanj 2020 – 977 radnika – isplaćeno 1.411.672,67 €

Da bi se program, odnosno mjera provodila kao državna potpora prema Privremenom okviru za mjere državne potpore u kriznim situacijama i za tranziciju radi potpore gospodarstvu nakon ruske agresije na Ukrajinu, istu je bilo potrebno predprijaviti Europskoj komisiji. Krajem travnja zaprimljeno je odobrenje Europske komisije za prijavu nove mjere Ministarstvu financija, a što je i izvršeno 6. svibnja 2024. godine. Po odobrenju Europske komisije mjera će se provoditi u uvećanom intenzitetu, a sve aktivnosti koordiniraju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Ministarstvo gospodarstva i održviog razvoja.

U ovom trenutku tvrtka Varteks d.d. može koristiti sve aktivne mjere u istom intenzitetu kao i drugi poslodavci na tržištu.

Komentari