Načelnik PU Varaždinske HC-u: Sanirajte cestu Možđenec - Sudovec i olakšajte građanima život

Objavljeno: 12.08.2015. 14:29

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Nakon što smo proteklih dana u više navrata na portalu eVaraždin pisali o dugogodišnjem problemu mještana Sudovca i Možđenca, koji za svaki odlazak u Marof ili Varaždin dionicom ceste D22 riskiraju 500 kuna kazne, o svemu se oglasila i PU varaždinska.

>>Mještani Sudovca: Za svaki odlazak u Marof ili Varaždin riskiramo 500 kuna kazne
>>Doznajemo: Hoće li HC ove jeseni napokon sanirati najveće klizište na cesti od Možđenca do Sudovca?

Podsjećamo, projekt sanacije najvećeg klizišta na cesti koja povezuje Novi Marof i Križevce je u proceduri i bit će predmet javne nabave, a potom će do kraja kolovoza Hrvatske ceste raspisati natječaj za izvođača radova.

Iz Policijske uprave varaždinske nam je, pak, potvrđeno da na zatvorenoj dionici Možđenec - Sudovec policijski službenici PP Novi Marof zaista, prema svojim mogućnostima, povremeno vrše nadzor prometa.

Pritom sankcioniraju vozače koji upravljaju vozilima zatvorenim dijelom ceste.

- Za prekršaj nepoštivanja prometnog znaka izričitih naredbi odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna u iznosu od 500 kuna, te policijski službenici i procesuiraju prekršaje naplatom spomenute novčane kazne u 50 posto iznosa, izdavanjem upozorenja ili obaveznog prekršajnog naloga – stoji u odgovoru kojeg je našoj redakciji uputio načelnik PU varaždinske Darko Jurčec.

Međutim, policijska uprava varaždinska je, navodi Jurčec, u više navrata od nadležnog upravljača spomenute ceste – tvrtke Hrvatske ceste d.o.o., PJ Varaždin tražila otklanjanje nedostatka na spomenutoj dionici ceste, radi njenog otvaranja za promet motornih vozila.

- Odluku o otvaranju ceste za promet donose isključivo Hrvatske ceste koje su ujedno i nadležne za otklanjanje nedostataka zbog kojih je on prekinut. Policijska uprava apelira na nadležnog upravljača ceste da se razlozi zbog kojih je državna cesta zatvorena što prije otklone, kako bi se cesta otvorila za promet vozila i na taj način olakšao normalan život građanima koji žive u tom dijelu Varaždinske županije – ističe Jurčec.

U dopisu PU varaždinske navodi se i kako je Policija sukladno odredbama prethodno spomenutog zakona dužna vršiti nadzor poštivanja prometnih znakova, te sankcionirati vozače koji ih ne poštuju. I to bez obzira što je cesta zatvorena duže od godinu dana.

- U cilju sigurnosti, molimo sve vozače da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju i koriste obilazni pravac (Visoko – Breznica - Novi Marof), sve dok se cesta ne otvori za sav promet – naglasio je načelnik Uprave Darko Jurčec.

Komentari