Nasilnicima više nema mjesta u školi, najteže kazne i za sramoćenje drugih učenika i profesora

Objavljeno: 13.09.2015. 17:34

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Ilustracija

S početkom nove školske godine, 2015./2016. na sangu je 10. rujna stupio i novi Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera koji prvi puta uvodi jedinstvene kriterije za izricanje pedagoških mjera za neprihvatljivo ponašanje učenika u osnovnim i srednjim školama.

Prema tim pedagoškim mjerama dužne su jednako postupati sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, a Pravilnik donosi i detaljnu razradu neprihvatljivih ponašanja po težini i mjere koje se pritom izriču.

Pravilnik je naišao na pozitivan odjek u struci, jer se prije događalo da su se u različitim školama za isti prekršaj djeca različito kažnjavala. Još uvijek je ostala primjedba da sam pravilnik nedovoljno uvažava razlike u ponašanju učenika različite dobi.

A što novi Pravilnik donosi?

Mjere kažnjavanja učenika ostaju iste. Za neprimjerena ponašanja u osnovnim školama dobivat će se opomena, ukor, strogi ukor i preseljenje u drugu školu. U srednjim školama dobivat će se opomena, ukor, opomena pred isključenje i isključenje iz srednje škole.

Povrede ponašanja detaljno su razrađene i svrstane u skupine lakše, teže, teške i osobito teške, a na osnovu težine prijestupa izriču se i mjere.

Pravilnik propisuje da se u postupku izricanja pedagoških mjera učitelji, nastavnici, stručni suradnici i ravnatelj dužni voditi računa o dobi učenika, njegovoj psihofizičkoj razvijenosti i osobinama, ranijem ponašanju, okolnostima koje utječu na učenikov razvoj, okolnostima u kojima se neprihvatljivo ponašanje dogodilo te drugim okolnostima.

Natježe mjere, preseljenje u drugu školu za osnovnoškolce i isključenje iz škole za srednjoškolce, predviđene su za osobito teška neprihvatljiva ponašanja. U toj kategoriji su nasilničko ponašanje koje je rezultiralo teškim emocionalnim ili fizičkim posljedicama za drugu osobu, krivotvorenje pisane i elektroničke službene dokumentacije škole, teške krađe, korištenje oružja ili drugih opasnih predmeta i time ugrožavanje sigurnosti učenika i nastavnika.

U najtežu skupinu prekršaja ide i objavljivanje materijala elektroničkim ili drugim putem, a koji za posljedicu imaju povredu ugleda, časti i dostojanstva druge osobe.

Težim neprihvatljivim ponašanjima smatra se povreda dostojanstva druge osobe omalovažavanjem, vrijeđanjem ili širenjem neistina i glasina o drugom učeniku ili radniku škole, unošenje ili konzumiranje u školi droge, alkohola, cigareta te klađenje ili kockanje u prostorima škole ili na drugom mjestu gdje se održava odgojno-obrazovni rad, za što se dobiva ukor.

Ponavljanje neprihvatljivog ponašanja

Zbog ponovljenih lakših povreda kao što su prepisivanje, onečišćenje školskog prostora i okoliša, korištenje mobitela na satu, manje oštećenje imovine, kao i za neopravdane sate, izriče se opomena.

Strogi ukor u osnovnoj školi i opomena pred isključenje u srednjoj dobiva se za izazivanje i poticanje nasilnog ponašanja primjerice skandiranjem ili snimanjem tijekom tučnjave, krivotvorenjem ispričnica ili ispitnih materijala, unošenjem oružja ili opasnih predmeta u školu i poticanjem grupnoga govora mržnje.

Što se tiče neopravdanih izostanaka s nastave, predviđeno je izricanje opomene učeniku za više od 0,5 posto nastavnih sati od ukupnoga broja sati tijekom nastavne godine, ukor se izriče za više od 1 posto, strogi ukor za više od 1,5 posto izostanaka, a više od 2 posto neopravdanih izostanaka povlači najstrože mjere, preseljenje u drugu osnovnu školu ili isključenje učenika iz srednje škole.

Ista pedagoška mjera može se izreći najviše dva puta tijekom školske godine. U slučaju da se učenik ponovno neprihvatljivo ponaša, izriče se pedagoška mjera sljedeće težine.

Komentari