Očitovanje Grada Varaždina prema N1 televiziji: Nije se radilo o pokušaju ucjene

Objavljeno: 30.07.2015. 16:47

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Siniša Sović

Kako je danas objavljeno na internetskim stranicama N1 televizije, današnju emisiju "Novi dan" u posljednji tren emitirali su sa Starog grada, a ne s varaždinskog Korza, jer im je od Grada Varaždina zabranjeno besplatno korištenje prostora na Trgu, i to jer se gradonačelniku Goranu Habušu nisu svidjele teme o kojima su s njim u emisiji planirali razgovarati.

Kako smo već ranije objavili, N1 je Gradu Varaždinu unaprijed poslao teme razgovora s gradonačelnikom u emisiji "Novi dan", no, kako piše N1, iz Grada su im odgovorili kako su pitanja provokativna te da ipak moraju platiti porez na korištenje prostora na kojem će emitirati.

>>Habuš zbog "provokativnih pitanja" odbio emitiranje emisije N1 televizije s Korza

Grad Varaždin priopćenjem je reagirao na navode televizije N1. Kako kažu iz Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, nije se radilo o pokušaju ucjene te da je gradonačelnik bio spreman gostovati u emisiji.

Očitovanje Grada Varaždina prenosimo u cijelosti.

Prvenstveno nam je žao što nam, iako je telefonski tako bilo dogovoreno, niste odgovorili tijekom jučerašnjeg dana na naš mail nego tek nakon emitiranja emisije, te što obvezu plaćanja poreza promatrate kao „slučaj“.  Očito je kako je mail (koji smo Vam jučer poslali) potpuno pogrešno ocijenjen kao i navod da je postupanje Grada Varaždina sukladno pozitivnim pravnim propisima okarakterizirano kao „ucjenjivačko“.

Grad Varaždin apsolutno podržava opća načela propisana Zakonom o medijima, te uvažavajući slobodu izražavanja mišljenja, neovisnost medija, slobodu prikupljanja, istraživanja, objavljivanja i raspačavanja informacija u cilju informiranja javnosti; pluralizam i raznovrsnost medija, slobodu protoka informacija i otvorenosti medija za različita mišljenja, uvjerenja i za raznolike sadržaje, dostupnost javnim informacijama, proizvodnju i objavljivanje televizijskog programa, autonomnost urednika, novinara i ostalih autora programskih sadržaja, …, svakodnevno objavljuje ili dostavlja medijima točne, potpune i pravovremene informacije o pitanjima iz svog djelokruga.

Slijedom navedenog, bez obzira što je na godišnjem odmoru, gradonačelnik je bio spreman gostovati u emisiji „Novi dan“ te gledateljima prezentirati svoj rad i rad službi Grada, međutim zahtjev za gostovanjem gradonačelnika naposljetku niste potvrdili.

Što se pak tiče obveze plaćanja poreza za korištenje javne površine od strane fizičkih i pravnih osoba isto je propisano odredbama Odluke o gradskim porezima Grada Varaždina. Naime, člankom 12. stavkom 5. Odluke propisano je da gradonačelnik može osloboditi plaćanja poreza obveznike za projekte i manifestacije od interesa za Grad Varaždin.

Iz tek jučer dostavljenih tema (iako je najavljena dostava programa emisije Novi dan u roku nekoliko dana od dana 2. srpnja) vidljivo je da je dio tema zbrinjavanje otpada i zračna luka od interesa Grada, dok su preostale teme isključivo političkog sadržaja (zašto Reformisti traže gradonačelnikovu ostavku, planovi oko budućih koalicija i odnosa u gradu), a što zasigurno nije prezentacija projekata i manifestacija od interesa za Grad Varaždin. S tim u vezi obaviješteni ste da, ukoliko N1 televizija ostaje kod svih predloženih tema, zatražite izdavanje rješenja za korištenje javne površine uz propisanu poreznu naknadu.

Naposljetku, bez obzira na navedeno, N1 televizija je emisiju „Novi dan“ emitirala danas u vremenu od 8,00 do 10,00 sati s područja Starog grada Varaždin i to s javne površine, bez da je podnijela Zahtjev i bez odobrenja o korištenju javne površine. Iako to smatramo nekorektnim, Grad nije poduzeo niti jednu radnju, već je opetovano dokazao da je tolerantan Grad i otvoren za suradnju sa svim medijima.

Branka Matavulj
Pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika
Grad Varaždin

Komentari