Održan prvi radni sastanak s predstavnicima vijeća nacionalnih manjina Varaždinske županije

Objavljeno: 29.07.2015. 14:47

Zadnja izmjena: 07.03.2016. 13:42

Foto: Siniša Sović

Nakon provedenih izbora te odabira predsjednika vijeća i predstavnika nacionalnih manjina koje djeluju na području Varaždinske županije, u Županijskoj palači održan je prvi radni sastanak vezan na rad vijeća i budućih projekata.

Radni sastanak je s predstavnicima Vijeća Romske i srpske nacionalne manjine te s predstavnicima slovenske i bošnjačke nacionalne manjine održao zamjenik varaždinskog župana Alen Kišić.

- Nakon što su provedeni izbori za predstavnike, održan je i prvi radni sastanak. Novi predstavnici su pozvani na sastanak, a razgovaralo se o tome koje su obveze Varaždinske županije, koji su njihovi planovi, kako doći do kraja godine i što se u proračunu planira za sljedeću godinu - rekao je zamjenik župana Kišić.

Na radnom sastanku izloženo je nekoliko zanimljivih projekata, a Kišić je istaknuo kako kao Županija, iako ima svega dva posto nacionalnih manjina u odnosu na domicilno stanovništvo, ima obveze prema tim nacionalnim manjinama te je ponosna na dobar i korektan odnos u realizaciji projekata.

- Kroz projekte čuvamo kulturu i bogatstvo tih naroda ovdje, primjerica Krsna slava što ju obilježava srpska nacionlana manjina u Čukovcu, zatim projekt učenja slovenskog jezika u školama Varaždinske županije, projekt 3M za kojeg je slovenska nacionalna manjina dobila značajna sredstva iz europskog fonda - istaknuo je Kišić i dodao kako su tu i razgovori oko najvećeg problema romske nacionalne manjine, a tiču se infrastrukturnih pitanja.

Prema broju stanovnika, u Varaždinskoj županiji ima 711 pripadnika romske nacionalne manjine. Što se tiče srpske nacionalne manjine njih je 699, a što se tiče ostalih nacionalnih manjina, njih ima još tri po stotinjak stanovnika, a to su slovenska, bošnjačka i albanska nacionalna manjina.

Varaždinska županija dužna je financirati rad Vijeća nacionalnih manjina, a u ovoj proračunskoj godini imali su 88 tisuća kuna za tu namjenu. Sljedeće će se godine sredstva najvjerojatnije povećati s obzirom na to da je ustrojeno novo vijeće, Vijeće romske nacionalne manjine koje dosad nije postojalo.

Komentari