Početak ljeta donio svoje: Ništa od prvog rebalansa županijskog proračuna, vladajućima nedostajao jedan glas

Objavljeno: 29.06.2015. 13:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Siniša Sović

Iako je najavljeni rebalans proračuna na današnjoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije bio gotovo sigurna stvar, s obzirom na to da se radilo o tehničkom rebalansu proračuna, dolazak ljeta i uranjeni godišnji odmori učinili su svoje pa je nedostajao svega jedan glas za izglasavanje prvog ovogodišnjeg rebalansa.

Od prisutih 34 vijećnika, 20 vijećnika bilo je za rebalans, a 14 ih je bilo suzdržano. Kako je za izglasavanje rebalansa proračuna potrebna većina ukupnog broja vijećnika (kojih je u ovom sazivu 41), jedna ruka manje vladajuće koalicije odgodila je rebalans za jesen.

- Proračun je smanjen za 4,5 milijuna kuna i njime bi se uskladile neke stavke prema odlukama Vlade o decentraliziranim sredstvima te o JPP projektima i najviše prema EU projektima. Naime, neka sredstva su osigurana u ovoj godini iako će biti realizirana u idućoj godini, dok će nam neka sredstva od EU projekata biti vraćena tek iduće godine. To je tehnički rebalans proračuna koji nije bitan i nije hitan pa ćemo vidjeti u rujnu kako dalje – izjavio je župan Predrag Štromar nakon što rebalans nije izglasan.

Unatoč tomu što rebalans sada nije prošao, nitko od prisutnih vijećnika nije bio protiv, već su vijećnici oporbenih stranaka bili suzdržani. Kako je istaknuo Anđelko Stričak, iz redova HDZ-a, oni su još prošle godine kod samog usvajanja ovogodišnjeg proračuna tvrdili kako se on neće puniti predviđenom dinamikom, kao što je to tvrdio župan Štromar.

- Već tad je bilo jasno da će se morati ići u rebalans proračuna. Sad je predviđeno osam milijuna kuna smanjenje proračuna plus još devet milijuna kuna kreditnog zaduženja. Od projekata zasad ništa. Sve je u fazi prednatječaja ili natječaja, a konkretnih pomaka nema - smatra Stričak dodajući kako se ništa strašno sada neće desiti već će rebalans biti donesen najesen kada vladajući oforme većinu.

Inače, prvim ovogodišnjim rebalansom proračuna bilo je predviđeno smanjenje proračuna s planiranih 216,8 milijuna kuna na 208,5 milijuna kuna, a trebala su se i povečati kreditna sredstva s šest na 9,8 milijuna kuna. 

Većinom glasova prisutnih vijećnika izglasana je točka dnevnog reda Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o plaćama i drugim pravima iz radnog odnosa župana i zamjenika župana. Kako je naglasio varaždinski župan, ova izmjena usklađuje se s mišljenjem Ministarstva uprave vezano na prava dužnosnika o dodacima na plaću. Župan je istaknuo kako ovime neće biti napravljene uštede, dok HDZ-ovac Stričak smatra kako je trebalo u odluci koja se sada promijenila jasno naznačiti koja su se to prava koristila, a koja se sad više ne koriste.

- Ako je 2010. zakon izglasan, postavlja se pitanje zašto je Ministarstvu uprave trebalo pet godina da jasno odredi na koji način će se ovaj zakon tumačiti. Svatko si je od lokalnih dužnosnika mogao tumačiti taj zakon kako mu je odgovralao. Prema tome, Ministarstvo uprave je trebalo odavno reagirati. Smatram da bi time bile moguće i proračunske uštede i u općinama, gradovima i u Županiji. Trebalo je navesti u odluci koja su se to prava koristila, koja se sada više ne mogu koristiti i kolike su to onda uštede - rekao je Stričak.

 

Komentari