POKER FACE Štromar u riziku života, a na preferencijal pucaju i Posavec i Hrenić?

Objavljeno: 11.10.2015. 10:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Iza šefa županijskog HNS-a burnih je godinu i pol dana, možda i najburnijih u životu. Svakako otkako se bavi politikom. Njegova odluka da se vlastitom političkom voljom smjesti na začelje "kolone" parlamentarno ambicioznih na lokalnoj ljevici, naišla je na odobravanje velikog dijela članstva, ali i prešutni respekt nekih političkih protivnika.

Kako smatraju neki od reformista s kojima smo razgovarali, ne treba ga podcijeniti.
I zaista, ukoliko HNS (još uvijek) raspolaže s oko deset tisuća članova, kako tvrde, te ukoliko ih je u stanju mobilizirati, ne bi trebao biti naročiti problem skupiti oko dvanaest tisuća preferencijalnih glasova na listi za Sabor 3. izborne jedinice. Nitko Štromaru ni dosad nije osporavao da je HNS uspio konsolidirati (koliko, pokazat će vrijeme), međutim mnogi članovi mu i danas zamjeraju prilično mlaki način vođenja stranke i politike općenito. Dugoročno posve neodrživi.

Ako je Čehok bio karizmatični tip vođe na ovim našim prostorima, Čačić autoritativni, onda Štromar zasigurno spada u tip birokratskog vođe, s čime je u korelaciji i njegova izjava da HNS vidi kao tim, a sebe kao vođu na čelu tog tima. No svojom posljednjom odlukom da (biblijskim riječnikom) "bude zadnji kako bi postao prvi“, čini se da želi poručiti nešto sasvim suprotno. Kampanjskom simbolikom narančastog sportskog dresa kao da želi reći da je (postao) – "igrač". Neki bi pridodali: "Napokon!".

No, budući da se ni karizmatikom ni igračem ne može "postati" već samo – biti, ostati i opstati, predstojeći izbori ubrzo će pokazati je li Štromar stvarno politički igrač s potporom glasača, a svi ostali – ili do sada nisu dobro vidjeli ili su cijelo vrijeme gledali u Poker Face. Sve bi, međutim, bilo puno jednostavnije da se u igri parlamentarno ambicioznih nije našao i šef međimurskog HNS-a Matija Posavec.

Kako igračima i priliči, primjetit će neki, u posljednjem trenutku, sa sigurnom "kartom" – četvrtim mjestom na listi. Neki od njegovih varaždinskih stranačkih kolega ovih dana zajedljivo će primjetiti – Poker Face par excellence. A budući da se on, baš kao ni Štromar, ne vidi u dosadnjikavim saborskim klupama boje purpura, gotovo je retoričko pitanje – vidi li se i dalje na čelu HNS-a?

Ako je to istina, njemu će također biti važno osvojiti što veći broj preferencijalnih glasova, a u svakom slučaju – veći broj od Štromara. No koliko je njegov ulazak u igru loše sjeo varaždinskim HNS-ovcima, toliko je dobro sjeo nezanemarivom dijelu SDP-ovaca koji nisu zadovoljni fifty-fifty podijelom na listi. Smatraju da je HNS dobio previše: "Pa nije ovo 2011.", reći će.

Računaju pritom SDP-ovci da će u Zagorju Štromar definitivno biti u sjeni Hajdaša-Dončića, a u Međimurju - gdje bi zbog međuregionalnog animoziteta ionako dobio malo - s ulaskom "njihovoga" sada neće dobiti gotovo ništa. Budući da su im se apetiti uvelike povećali nakon rezultata na izborima za vijeća mjesnih odbora, malo je reći da im to ne - "prija".

Je li tu svoje za Posavca odigrala i Vesna Pusić, kao što se ovih dana govori u kuloarima, nezahvalno bi bilo nagađati. Nikoga s druge strane ne bi začudilo da po preferencijalne glasove ide i Darko Hrenić, o čemu kuloari također šuškaju. Svoje ambicije, i to različite (najbolja je riječ) iskazivao je još kao gradonačenik. Sjećamo se: te župan te zastupnik te ponovno gradonačelnik (pa vijećnik). Međutim, igra koju je u subotu odigrao s novomarofskim HNS-om i SDP-om upućuje na to, da bi u svemu moglo biti istine.

Pretpostavka nije bez logike. Premda je prosječnom "gledatelju" opetovano reprizirani igrokaz Hrenić-Jenkač najblaže rečeno – više dosadan, realno gledajući – on je još jedino što Hrenića trenutno drži na političkom životu. Budući da Reformisti u Novom Marofu nemaju organizaciju ni platonski sličnu bivšem "Hrenićevom HNS-u", svoj politički kapital Hrenić može iskazati još jedino preferencijalnim putem na bazi Novog Marofa, za što mu treba i SDP. A s SDP-om je, sjećamo se, išao u prijevremene izbore. Dobro bi mu došao i HNS, a kako svo troje homogenizirati – tako da se ponovno "zbiju redovi".

U izjavi za Večernji list od 6. listopada, Štromar kaže da bi već sedam tisuća preferencijalnih glasova pokazalo njegovu snagu koja bi ga lansirala u nacionalnu orbitu. Može li se to protumačiti kao znak da je ustuknuo nakon ulaska u igru Posavca? U svakom slučaju evidentno je da otvara dodatan manevarski prostor nakon (pre)visoko postavljene letvice...

Skriva li s druge strane Hrenić zaista još nekog "asa" u rukavu, u ovom trenutku teško je reći. No život je u slučaju njega i HNS-a zaista ironičan. Radio-spot s kojim je išao u kampanju za svoje prve izbore u Novom Marofu bio je "presvučen" ni manje ni više nego ultimativnim hitom Lady Gage u to vrijeme – pjesmom "Poker Face".Bila je to najveća i možda najskuplja kampanja na novomarofskim prostorima ikada, a HNS-ovci su već do sada, primjetit će neki od onih s kojima smo razgovarali, dobro zapamtili "tu pjesmu"... Jesu li?

Zanimat će vas: 

>>VIDEO Štromar zaigrao na sve ili ništa: Preferencijalnim glasovima namjerava postati zastupnik i šef HNS-a

>>HNS Novi Marof bez Štromarova znanja u zajedničkoj "akciji" s Reformistima i SDP-om

Komentari