rasprava o aktualnostima

"Položaj žena u društvu": U organizaciji Interesnog odbora žena Reformista održan Okrugli stol

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 08.03.2019. 08:19

Zadnja izmjena: 08.03.2019. 11:15

Povodom Međunarodnog dana žena, u organizaciji Interesnog odbora žena Narodne stranke – REFORMISTI Varaždin održan je Okrugli stol s temom "Položaj žena u društvu". Interesni odbor žena tradicionalno povodom dana posvećenog ženama, organizira Okrugli stol kako bi se raspravljalo o aktualnim temama koje su važne za položaj žena u društvu.

U uvodnom izlaganju potpredsjednica Reformista i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević je naglasila kako je tema položaja žena u društvu važna te da ju treba otvarati i ponavljati kontinuirano jer je put prema potpunoj ravnopravnosti dug i spor. Promjena ima ali su one nedostatne, zakoni su posloženi ali ne djeluju u praksi, a stereotipi su i dalje snažno prisutni. Martinčević je podsjetila kako je Varaždinska županija izgradnjom i obnovom škola uvela jednosmjensku nastavu u 96% škola, prva uvela cjelodnevni boravak u škole, potiče se širenje mreže dječjih vrtića i promovira žensko poduzetništvo. Sve su to mjere koje uvelike ženama olakšavaju organizaciju privatnih i poslovnih obaveza.

Sudionice tribine osvrnule su se na položaj žena u zdravstvu, obrazovanju, društvenom životu i politici.- U cijelom zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske 78% zdravstvenih djelatnika su žene, odnosno od 14.394 zaposlenih liječnika njih 63% su žene. U Varaždinskoj županiji 64% liječnika su žene. U zdravstvu razlika u prosječnoj plaći je gotovo za tisuću kuna u korist muškaraca. – naglasila je Irena Stipešević-Rakamarić.

Kakav je položaj žena u obrazovanju, istaknula je Valerija Paljak.- Jedno od temeljnih načela Nacionalnog kurikula jest uklanjanje i smanjivanje neravnopravnosti i predrasuda. Važno je da našoj djeci pokažemo koliko je važno voditi brigu o ravnopravnosti. Uloga nastavnika je da propituju i analiziraju nastavne materijale svakako da razbijaju stereotipe. – naglasila je Paljak.

I za kraj izlaganja obratila se Vlasta Cindrić, županijska vijećnica i predsjednica Interesnog odbora žena koja je rekla kako se još puno treba raditi po pitanju izjednačavanja prava žena i muškaraca odnosno na primjeni Zakona.- Potpuno su pogrešne teze kako žena mora usklađivati privatno i poslovno te da se zbog privatnih obaveza ne može posvetiti svojoj profesionalnoj karijeri, napuštanjem takvih stereotipa, uspješnost žene je nemjerljiva - rekla je Cindtić

Tribinu su podržali i zamjenik župana i potpredsjednik Gradske organizacije Robert Vugrin, gradski vijećnik i potpredsjednik Gradske organizacije Darko Detelj, tajnica Gradske organizacije Mirjana Soldatek i predsjednik Interesnog odbora umirovljenika Reformista Varaždinske županije Vladimir Kozjak.

Komentari