Poslovne zone i GARA bez rasprave, Slobodna zona "pala", o smjeni direktora AZRA-e - bez objašnjenja

Objavljeno: 29.06.2015. 14:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Siniša Sović

Na dnevnom redu današnje sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije našla su se izvješća o radu trgovačkih društava u vlasništvu Varaždinske županije.

Pred vijećnike su tako došla izvješća o radu za 2014. godinu trgovačkog društva Piškornica, Agencije za razvoj Varaždinske županije, Garancijske agencije Varaždinske županije, Poslovnih zona - logistička podrška investitorima i Slobodne zone.

I dok su izvješća Piškornice, Poslovnih zona i Garancijske agencije prošla bez ikakve rasprave, vijećnice Nadicu Dreven Budinski (HDZ) i Ninu Begičević-Redžep (HSS) zanimalo je zašto je došlo do smjene direktora AZRA-e.

- Detaljno sam pročitala Izvješće o radu AZRA-e i imam nekoliko napomena, odnosno pitanja. Kao prvo, subvencije Varaždinske županije za AZRA-u iznose oko 1,7 milijuna kuna, što smatram da je vrlo veliki iznos. Smatram da se ljudi mogu u AZRA-i zapošljavati na neki drugi način, kroz projekte koje AZRA provodi i time bi se njihova plaća isplaćivala iz proračuna tog projekta. Zašto AZRA to ne koristi više? Na taj način napravile bi se uštede u Županijskom proračunu. Također, što se tiče popisa projekata koji stoje u zalihi, no nema konkretnih prijava projekata. Na koji se način određuju prioriteti u prijavama projekata - pitala je Begičević-Redžep i dodala kako bi htjela čuti objašnjenje zašto je smjenjen dosadašnji direktor AZRA-e.

Ista stvar zanimala je Nadicu Dreven Budinski, koja je naglasila kako bi oni trebali prihvatiti Izvješće o radu smjenjenog direktora, a da ne znaju razlog zašto je do smjene došlo.

- Ovo izvješće Klub HDZ-a neće prihvatiti jer uopće ne znamo prave razloge zašto je direktor smijenjen, a drugo, nije nam jasno kako Osijek i Osječko-baranjska županija kroz svoje slične agencije privlače novce za projekte iz fondova, a mi ovdje uvijek navodimo abnormalne cifre, a kada se pogleda realizacija, radi se o sitnim iznosima za koje smatramo da ne treba 27 zaposlenih u AZRA-i, koliko ih danas tamo ima - istaknula je Dreven-Budinski.

Novi direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić, nakon prvotnog nećkanja hoće li vijećnicama odgovoriti na pitanja, vrlo je kratko dogovorio kako je smjena dosadašnjeg direktora bila odluka Skupštine društva koja nije prihvatila njegov Plan rada za 2015. godinu.

- Smjernice koje je dosadašnji direktor zacrtao nije podržala Skupština. Što se tiče mene i mog plana rada, dolazim iz sektora jedinice lokalne samouprave i puno radim veznao uz jedinice lokalne samouprave i moj plan je da tu povećamo kapacitete - rekao je novi direktor AZRA-e.

Iako se o izvješću rada trgovačkog društva Slobodna zona također nije raspravljalo, izvješće je palo zbog toga što nije dobilo potrebnu većinu glasova vijećnika. Nesporazum je nastao zbog toga što je prije izglasavanja izvješća nekoliko vijećnika napustilo sjednicu Skupštine, a da nisu prijavili odlazak. S obzirom na to da je prvim prebrojavanjem na sjednici bilo 34 vijećnika, 17 glasova za izvješće nije bilo dovoljno.

- S obzirom na to da je prvim prebrojavanjem bilo prisutno 34 vijećnika, 17 glasova za nije dovoljno, već ih je trebalo biti 18. Točku smo već izglasali i sada ju više ne možemo ponavljati. O izvješću će se glasovati na idućoj sjednici, a ja molim vijećnike da ukoliko odlaze usred sjednice da se prijave kako bismo znali koliko je vijećnika prisutno i imamo li kvorum - zatražila je nakon ove točke dnevnog reda predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić.

Komentari