Predstavljen projekt integriranog prijevoza - više linija autobusa i vlaka, manje cijene karata

Objavljeno: 02.11.2015. 12:11

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 07:55

Foto: Siniša Sović

U Županijskoj palači u ponedjeljak je održana početna konferencija o projektu razvoja IPP i IPT na području regije sjeverne Hrvatske. Nositelj projekta je Varaždinska županija, a Međimurska te Koprivničko – križevačka županija su partneri.

Riječ je o Projektu razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području regije sjeverne Hrvatske čiji je cilj izrada Master plana. Uloga projekta ujedno je strategija prometnog razvoja regije kao uporište za buduće prometne projekte.

Na konferenciji su nazočili župan Varaždinske županije Predrag Štromar, župan Međimurske županije Matija Posavec te zamjenik župana Koprivničko – križevačke županije Ivan Pal.

Župan Štromar rekao je da je glavni cilj “pojeftiniti” prijevoz barem za 30% do 40% te učiniti javni prijevoz konkurentnijim za krajnje korisnike:

- Svjesni smo problema Hrvatske u javnom prijevozu posebno kod ljudi koji idu na posao, učenika, studenata i umirovljenika koji “gube vrijeme” u transportu. Nismo zadovoljni s dnevnim linijama i mogućnosti putovanja u županiji kao ni s cijenom. Želimo integrirati prijevoz autobusa i vlaka te dvostruko više linija nego sada. Samo izrada glavnog plana trajat će godinu dana, a tek onda idemo rješavati stvarne probleme, rekao je Štromar.

Sa Štromarom se složio i zamjenik župana Koprivničko – križevačke županije Ivan Pal koji projekt smatra direktnim ulaganjem u kvalitetu života, a očekuje dobar odaziv radnika i poboljšanje cjelokupnog gospodarstva. 

- Interesi županija potpuno su jednaki i nadam se da će ovakvih projekta biti i više u budućnosti, naglasio je Pal

- Bez kvalitetnog prometa nema ni kvalitetnog života, promet je sve. U intermodalnom segmentu, u Međimurskoj županiji bitan je teretni promet preko graničnih prijelaza, a samo cesta Čakovec – Varaždin dnevno ima 17 000 vozila. Sufinanciramo prijevoz učenika i studenata pa je važan i integrirani prijevoz autobusa i vlaka, a njihovo korištenje doprinosi i zaštiti okoliša, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

U sklopu konferencije ujedno je potpisan ugovor s izrađivačem Master plana kojeg je potpisao Predrag Štromar te direktor Gekom-a, Oleg Antonić. Cijena izrade Master plana iznosi 3.091.250,00 kuna sa PDV-om. Razdoblje provedbe projekta završava 30. rujna 2016. godine te je to i datum kada će Master plan biti završen. Ukupna vrijednost Projekta u sklopu Operativnog programa “Promet” iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 5.199.537,50 kuna, a potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture. Sufinanciranje od strane MPPI-a iznosi 85%, dok preostali dio sufinanciraju tri županije – partneri na projektu.

 

Komentari