Problemi na Odboru za financije, sporna izvješća HNK, Pučkog učilišta i ZŠU-a

Objavljeno: 17.06.2015. 11:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Arhiva eVaraždin.hr

Sjednica Gradskog vijeća što je zakazana za ovaj petak, 19. lipnja, bit će vrlo zanimljiva sudeći prema raspletu događaja na sjednici Odbora za proračun i financije koji je raspravljao o 12 izvješća o radu gradskih ustanova za prošlu godinu. Tri izvješća, ono varaždinskog HNK, Pučkog učilišta i Zajednice športskih udruga Grada Varaždina bila su sporna.

Kako smo doznali od nezavisnog vijećnika Zlatana Avara, zatražio je da se sa sjednice Odbora i sa sjednice Gradskog vijeća skine izvještaj ZŠUGV-a jer je priloženi financijski izvještaj bio nečitljiv.

- Izvještaj je bio ispod traženog standarda, jer se financijski dio izvještaja ne može usporediti s pratećim objašnjenima. Primjer toga je podatak da se za vrhunski sport dodijelilo i isplatilo 155 tisuća kuna dok je u pratećoj tablici naveden manji iznos. Također postoje i podaci o troškovima za koje bih željeli vidjeti detaljniju razradu - rekao je Avar.

Što se tiče financijskog izvješća za HNK u Varaždinu, Avar navodi kako su on i vijećnik Željko Bunić bili vođeni ne samo izvještajem za 2014. godinu već i podacima koji su zatraženi na posebnoj sjednici Odbora za financije i proračun održanoj 14. travnja 2015. godine.

- Na temelju analize koju je izradio Željko Bunić vidljivo je da se ne poštuje  Uredba o računovodstvu neprofitnih organizacija (NN 2008/10 i NN 7/2009) koja  glasi "Neprofitne organizacije unose podatke u poslovne knjige odmah po  nastanku poslovnog događaja, a najkasnije u roku primjerenom za sastavljanje  financijskih izvještaja". S obzirom da poslovni dio nije na razini koja se očekuje za HNK, izvještaj nismo prihvatili - objašnjava Avar.

Treće sporno izvješće jest ono Pučkog otvorenog učilišta, koje već drugu godinu zaredom posluje negativno.

- Sukladno Zakonu o ustanovama, Grad solidarno odgovara za dugove koji nastanu u Ustanovi. U 2014. godini Ustanova je na tržištu zaradila za šest plaća, a Grad je dao sredstva za isplatu dvije plaće. Takvo stanje smatram neodrživim stoga smo donijeli zaključak da se do prijedloga Proračuna za 2016. mora donijeti odluka o sudbini same Ustanove - zaključuje Avar.

Što će biti s izvješćima navedenih ustanova i hoće li se o njima raspravljati na sjednici Gradskog vijeća, saznat ćemo u petak.

Komentari