u varaždinu

Radni sastanak Socijaldemokratskog foruma žena - evo o čemu je bila riječ

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 02.02.2020. 13:50

Zadnja izmjena: 02.02.2020. 13:51

Socijaldemokratski forum žena Varaždinske županije posjetile su predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske Maja Sporiš i potpredsjednica Mladih europskih socijalista, članica Glavnog odbora SDP-a i Izvršna tajnica za izradu stručnih mišljenja o pojedinim društveno-političkim pitanjima Lara Kvesić.

Održan je radni sastanak na kojem je naglasak stavljen na aktualne teme iz područja rodne ravnopravnosti te pripremu za predstojeće parlamentarne izbore. Predsjednica  Maja Sporiš prenijela je nekoliko važnih poruka - ostvarivanja ženskih prava: pravo na jednako plaćen rad, zaštitu reproduktivnih prava i zaustavljanje nasilja nad ženama.

Forum žena stoga zahtjeva hitno donošenje zakona koji će pitanje pobačaja regulirati tako da on bude legalan, siguran, besplatan i geografski dostupan, odnosno zakona koji će kontracepciju učiniti dostupnom i besplatnom, na način kako to od Republike Hrvatske traži i UN-ov Odbor za praćenje provedbe Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena.

Alenka Car, predsjednica SDFŽ Varaždinske županije naglasila je da SDP Varaždinske županije već 30 godina ima organizirano djelovanje žena unutar stranke, počevši od Kluba žena iz devedesetih godina, a zadnjih 25 godina djeluju kao Foruma žena. Barbara Antolić Vupora osvrnula se na aktualnu političku situaciju te naglasila: - SDP je ozbiljna stranka koja mora mijenjati Hrvatsku i spremani smo za donošenje neophodnih promjena i preuzimanja odgovornosti za obnašanje vlasti na svim razinama.

 Nakon radnog sastanka, sudionice su se uputile u Čakovec gdje su zajedno sa SDFŽ Međimurske županije sudjelovale na radionici pod nazivom “Imam ideju, nemam projekt", koju je vodila Lara Kvesić. Radionica je namijenjena edukaciji članica Foruma žena koje žele provoditi EU projekte.

 

Komentari