Reformisti: Habuš je nesposoban, a Štromarov utjecaj na Vladu RH ravan je nuli

Objavljeno: 06.05.2015. 12:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: V. Mihalić

Kako bi potaknuli Vladu Republike Hrvatske na rješavanje gorućeg varaždinskog problema baliranog otpada u Brezju, saborska zastupnica i potpredsjednica reformista Natalija Martinčević uputit će u Hrvatski sabor Zaključak kojim će od Vlade tražiti hitno rješenje problema.

- Situacija s varaždinskim smećem je eskalirala. Potpuno je očito da gradonačelnik Habuš nije sposoban riješiti ovaj problem, a isto tako je jasno da je Štromarov utjecaj prema Vladi RH nikakav. Stoga ću predložiti Hrvatskom Saboru usvajanja Zaključka kojim od Vlade RH tražim da se odmah uključi u rješavanje ovog, za Varaždinke i Varaždince najvećeg ekološkog, financijskog i zdravstvenog problema – najavila je saborska zastupnica Natalija Martinčević na današnjoj konferenciji za novinare.

Martinčević je istaknula kako Grad Varaždin još uvijek Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji bi trebao sufinancirati zbrinjavanje baliranog otpada, nije poslao Plan zbrinjavanja, a sada se navodno traže i neke izmjene koncesijskog ugovora.

- Habuš godinu dana nije u stanju dostaviti plan zbrinjavanja otpada i najavljuje izmjene uvjeta koncesije nakon što je dodijeljena, a što će izazvati već najavljene nove tužbe i sporove za grad Varaždin - istaknula je Martinčević.

U nekoliko navrata, kaže Martinčević, tražila je od gradonačelnika da zajednički riješe problem smeća, još kad je bila dogradonačelnica, no svaka njena inicijativa bila je odbačena, s obzirom na to da je Habuš imao svoj "stručni tim", rekla je Martinčević.

- Danas je 06. svibnja 2015. a gradonačelnik Habuš i župan Štromar još uvijek nemaju rješenje za zbrinjavanje smeća. Dok sam još mogla sudjelovati u izvršnoj vlasti i raditi kao dogradonačelnica, premda to nije bio moj resor, predlagala sam konstruktivna rješenja, ali se o tome nije željelo niti raspravljati. Gradonačelnik Habuš je odlučio da će on, Vlado Vašić, Branka Matavulj i od njih izabran odvjetnik sve riješiti sami. Takav „stručan“ tim doveo nas je u situaciju da ne znamo kad će i da li će uopće smeće biti zbrinuto i tko će to na kraju platiti - oštra je Martinčević.

Nije joj prošao ni amandman kojim je tražila da se u državnom proračunu osigura 30 milijuna kuna za bale u Brezju. No, kako kaže, to je opstruirao varaždinski župan Predrag Štromar trdeći da će on osigurati 60 milijuna kuna, od čega opet, tvrdi Martinčević, nema ništa.

- Na izglasavanju državnog proračuna uputila sam Vladi RH amandman kojim sam tražila da se u proračunu odmah osigura 30 milijuna kuna, neovisno o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi se problem mogao početi rješavati. Tada je to opstruirao župan Predrag Štromar, tvrdeći da će on osigurati 60 milijuna kuna. Od te najave župana Štromara prošlo je  6 mjeseci, a od spomenutih 60 milijuna kuna nismo vidjeli niti lipe - napomenula je Martinčević i dodala kako je kontaktirala i Ministarstvo i Fond vezano na tu temu te da svaki njihov odgovor završava rečenicom "Do današnjeg dana Grad Varaždin nije se očitovao Fondu“.

Komentari