priopćenje

Reformisti: Predlažemo da Stričak do 31.12. ponudi novi proračun, ovaj zabrinjava

Objavljeno: 28.11.2022. 09:24

Zadnja izmjena: 28.11.2022. 09:27

Reformisti su se oglasili priopćenje u kojem županijskoj vlasti poručju da proračun skine s točke dnevnog reda, te da do kraja godine, odnosno do 31.12., predloži novi.

Trenutan prijedlog proračuna Reformisti ne mogu podržati jer, kako kažu, nema ozbiljnih projekata, niti EU projekata, nastavlja se manji dio njihovih projekata, pri čemu je većina u problemima. Proračun također, kažu u nastavku, nije uzeo u obzir veliku krizu i inflaciju, zbog čega ga se kao takvog ne može popravljati amandmanima.

- Posebno je zabrinjavajuće da proračun uopće ne prepoznaje činjenicu da je otvorena nova EU lisnica 2021-2027. sa cijelim nizom novih fondova i ozbiljnih financijskih sredstava koje se mogu kroz projekte financirati i realizirati sredstvima EU. Iskorištenje EU fondova ne predviđa se niti u projekcijama za slijedeće dvije godine, a što će ukoliko se ovakav proračun podrži nanijeti velike i dugoročne štete za rast i razvoj kao i standard građana Varaždinske županije – jedna je u od njihovih poruka u priopćenju.


Priopćenje Reformista

Klub vijećnika Narodne stranke REFORMISTI predlaže da se s Dnevnog reda 8. sjednice Skupštine Varaždinske županije skine prva točka Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2023. godinu i projekcija za 2024. i 2025. godinu sa svim pratećim programima.

U ovom prijedlogu proračuna uopće ne postoji bilo kakva vizija i strategija razvoja naše županije. Ovaj proračun ne sadržava niti jedan jedini ozbiljan projekt, a nema niti planiranih projekta koji bi se financirali iz fondova EU.

U svim ostalim područjima nastavlja se samo jedan manji dio projekata i programa koje je Županija provodila u prošlom mandatu. Iz predloženih materijala kao i dostupnih informacija vidi se da je i većina projekta koje smo ostavili u određenoj fazi realizacije sada u problemima i kašnjenjima, a za što će se morati izdvojiti sredstva ponovno na štetu ostalih programa ili pomoći građanima.

Posebno je zabrinjavajuće da proračun uopće ne prepoznaje činjenicu da je otvorena nova EU lisnica 2021-2027. sa cijelim nizom novih fondova i ozbiljnih financijskih sredstava koje se mogu kroz projekte financirati i realizirati sredstvima EU. Iskorištenje EU fondova ne predviđa se niti u projekcijama za slijedeće dvije godine, a što će ukoliko se ovakav proračun podrži nanijeti velike i dugoročne štete za rast i razvoj kao i standard građana Varaždinske županije.

Podsjetimo se u prošlom mandatu Varaždinska je županija četiri godine za redom bila najuspješnija županija u Hrvatskoj u povlačenju EU sredstava čime se znatno unaprijedila kvaliteta života naših građana i potpuno je neprihvatljivo da sada uz potpuni zastoj u prvoj polovini mandata predviđamo i za dalje potpunu stagnaciju.

Proračun također nije uzeo u obzir veliku krizu i inflaciju sa kojom se suočavaju naši građani i obvezu da im Županija financijski pomogne.

Proračun koji ne sadrži ništa ne može se popravljati amandmanima, stoga predlažemo da se skine s dnevnog reda i da se do 31.12. kada je rok za njegovo donošenje barem donekle popravi uključivanjem ozbiljnih projekata i programa.

Kako su Reformisti dali vidljive i mjerljive rezultate i žele dobro našoj županiji i našim građanima, ne želimo samo kritizirati već se stavljamo na raspolaganje županu i njegovom timu za pomoć oko priprema programa i projekata u proračunu za 2023. godinu.

Stoga još jednom pozivamo da se proračun skine s dnevnog reda te da župan okupi tim i pripremi kvalitetan proračun za 2023. godinu.

Komentari