Priopćenje za medije

Reformisti: Zašto Varaždinska županija nije prijavila projekt za izgradnju i opremanje Doma umirovljenika?

Objavljeno: 04.10.2023. 10:38

Zadnja izmjena: 04.10.2023. 10:38

Objava Narodne stranke - Reformisti

Vijećnica Natalija Martinčević na današnjoj sjednici Županijske skupštine postavila je pitanje zašto je Varaždinska županija jedna od dviju županija, uz Vukovarsko-srijemsku županiju, koja NIJE prijavila projekt za izgradnju i opremanje Dnevnog boravaka i stacionara za starije i nemoćne osobe, a koje i do 100% financira Europska unija.

Prije dva dana mediji su bili puni župana i čelnika jedinica lokalne samouprave iz cijele Hrvatske koji su potpisivali ugovore za izgradnju i opremanje tih centara koji bi trebali biti gotovi do sredine 2026. godine , no župana Varaždinske županije među njima bilo nije. Sve županije u Hrvatskoj osim Varaždinske i Vukovarsko-srijemske su prijavile projekte i dobile sredstva. Hrvatska će tako dobiti 18 novih centara za starije ukupne vrijednosti 159 milijuna eura koji će direktno nuditi 1850 smještajnih kapaciteta, a indirektno skrbiti za 4500 korisnika. Upravo je izvaninstitucionalna skrb o starijima nešto što je trend u Europi i svijetu, a obzirom na ozbiljan manjak smještajnih kapaciteta u našoj Županiji, to je zasigurno nešto o čemu se trebala voditi briga.

U Varaždinskoj županiji na čekanju za smještaj u Domu za starije i nemoćne trenutno imamo preko 2000 osoba, a trenutni smještajni kapaciteti nisu ni približno dovoljni. Velika većina JLS-a nema kapaciteta samostalno pripremiti takav projekt i upravo zbog toga su Županije u natječaju navedene kao obavezni partner. Nažalost, Varaždinska županija je podbacila, i ni jedan takav projekt nije niti prijavljen. Žalosno je da smo jedna od samo dvije županije u Hrvatskoj koje su prijavile nulu i dobile nulu.

Komentari