saborska rasprava

Stričak u Saboru: Zakon o strancima je dobar, a nacionalna sigurnost nije ugrožena

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 04.09.2020. 14:07

Zadnja izmjena: 04.09.2020. 14:08

U saborskoj raspravi o Zakonu o strancima saborski zastupnik Anđelko Stričak, ujedno i član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, naglasio je da je zakon dobar te da rješava sve potrebne stvari, a nacionalna sigurnost nije ugrožena.

Naime, zastupnici iz redova Domovinskog pokreta Miroslava Škore smatraju da je ukidanje kvota za strance opasno za nacionalnu sigurnost, dok s druge strane Možemo tvrdi da će se smanjivati radnička prava zbog dolaska stranih radnika.

Stričak je odgovorio da je zakon dobar, da rješava sve potrebne stvari, nacionalna sigurnost nije ugrožena, a radnička prava su ionako regulirana drugim zakonom te podsjetio da su migracije danas globalan fenomen uzrokovan nizom čimbenika kao što su gospodarski, socijalni, politički, okolišni, radni i sigurnosni.

– Udaljenost od Varaždina do Zagreba je 84 kilometra. U isto vrijeme, udaljenost od Varaždina do Maribora je 74 kilometra ili do granice s Austrijom oko 85 kilometara. Odnosno bliže Varaždinu je Maribor ili Austrija nego Zagreb. I naravno da brojni moji sugrađani koji žive na području Varaždinske županije koriste mogućnost da rade gdje im je bliže i za veću plaću – kazao je saborski zastupnik.

– Također, trenutačno je na području Varaždinske županije oko dvije tisuće stranaca, najviše iz BiH, Srbije, Nepala, Vijetnama pa Kosova. Da nema tih dvije tisuće stranaca pitanje je bi li pojedine tvrtke u Varaždinu uopće mogle poslovati, a smatram da smo svi svjesni toga da nam je država jaka toliko koliko je jako gospodarstvo – zaključio je Stričak

Komentari