sdp-ova tribina

Foto - 'Žene su najveće gubitnice tekstilne industrije' i još tri ključne poruke večerašnjeg skupa

Vremena se mijenjaju, pa se tako promijenila i tekstilna industrija. Bilo je tu mnogo promjena, od redizajna mode, pa do redizajna samih industrijskih procesa. Stoga mi trebamo kompletan redizajn obrazovanja, jedna je od poruka...
Objavljeno: 24.02.2023. 19:39

Zadnja izmjena: 24.02.2023. 19:48

Foto: Boris Matijašec

U organizaciji predsjednice gradske organizacije Foruma žena SDP-a Blaženke Beli, u petak je u palači Herzer održana javna tribina o statusu žena u odjevnoj industriji.  

  • Žene najveće gubitnice - O toj temi govorila je dipl. ing. Mirjana Rinkovec, koja je prvenstveno naglasila kako su žene zapravo najveće gubitnice industrije koja je nekad bila vodeća u našem kraju i temelj gospodarstva, a sada polako nestaje.  

  • 'Nije to preko noći postala slabo plaćena grana' - Barbara Antolić Vupora, saborska zastupnica i predsjednica SDP-a Varaždinske županije, istaknula je kako treba iskreno priznati i osvijestiti da tekstilno prerađivačka industrija nije preko noći postala jedna od najslabije plaćenih grana gospodarstva i da ljudi, prvenstveno žene, koje rade u takvim tvrtkama jedva preživljavaju.  "Ono za što ću se zalagati dok god sam na poziciji u kojoj imam prilike reći i upozoriti, je to da te žene zaslužuju bolje radne uvjete i veće plaće", rekla je.

  • Prekvalifikacija za zaposlene - "Cjeloživotno učenje, prekvalifikacija za zaposlene i školovanje novih zanimanja s većom dodanom vrijednosti koja su  prilagođena potrebama tržišta jedno su od mogućnosti strukturnih promjena u toj industriji", istaknuo je predsjednik gradske organizacije i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.  

  • Redizajn obrazovnog sustava - "Vremena se mijenjaju, pa se tako promijenila i tekstilna industrija. Bilo je tu mnogo promjena, od redizajna mode, pa do redizajna samih industrijskih procesa. Stoga mi trebamo kompletan redizajn obrazovanja, a sve u cilju da školujemo buduće generacije koje će dalje graditi imidž sjevera, kao najrazvijenijeg dijela Hrvatske, s jakom industrijom i plaćama od kojih se može dostojno živjeti", dodao je Marković.

  • Nazočio i gradonačelnik - Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj koji je istaknuo važnost ovakvih javnih tribina na kojima se kroz stručnu i argumentiranu raspravu može čuti glas žena koje su svoj život posvetile ovoj djelatnosti. 

Komentari