Treća sreća: Kome će u topličkom Gradskom vijeću "presuditi" Medvedecov glas?

Objavljeno: 27.08.2015. 17:31

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Ilustracija/Arhiva eVaraždin

Idućeg tjedna, točnije u četvrtak 3. rujna, Gradsko vijeće Grada Varaždinskih Toplica moglo bi konačno završiti sagu oko izbora predsjednika i zamjenika Gradskog vijeća.

Kako je već poznato, Gradsko vijeće Grada Varaždinskih Toplica je od proljeća ove godine bez svog predsjednika. Nakon što su oporbeni vijećnici izglasali nepovjerenje Petru Ratkoviću, on je smjenjen s funkcije predsjednika Gradskog vijeća. Na njegovo mjesto došao je bivši laburist Stanko Medvedec, koji je svega mjesec dana kasnije podnio ostavku s navedene funkcije.

Na iduće dvije sjednice, vijećnici nisu izglasali novopredložene pa je sjednice vodio Medvedecov zamjenik, Ljubomir Svetec. Svetec je tako sazvao i sjednicu koja će se održati idućeg tjedna, a na dnevnom redu je ponovno izbor predsjednika Gradskog vijeća i njegovog zamjenika.

Prema mišljenju koje je dalo Ministarstvo uprave, Svetec kao potpredsjednik Gradskog vijeća može sazivati sjednice tako dugo dok se ne izaberu predsjednik i njegov zamjenik. S obzirom na to da Svetec kao zamjenik može potpisivati sve dokumente i ima sve ovlasti predsjednika, Gradsko vijeće može na ovaj način funkcionirati i do kraja mandata.

Ipak, nešto se pomaknulo među Gradskim vijećnicima pa su ovog puta, iz trećeg pokušaja, vijećnici oporbe (HDZ i HSLS) predložili svoje kandidate za predsjednika Gradskog vijeća i njegova zamjenika. Kako doznajemo, oporba je na mjesto predsjednika predložila HDZ-ovca Franju Prsteca, a za njegovog zamjenika odnosno potpredsjednicu Gradskog vijeća predložili su Dragicu Ratković iz redova HSLS-a.

Upravo je Izvješće Mandatne komisije o nastavku obnašanja dužnosti članice Gradskog vijeća Dragice Ratković na dnevnom redu sazvane sjednice s obzirom na to da je dosad njen mandat bio u mirovanju, a sada ga želi ponovno aktivirati.

Međutim, svoje kandidate za predsjednika i njegovog zamjenika predložila je i koalicija na vlasti. Za predsjednika Gradskog vijeća žele SDP-ovca Drageca Šarca, a za potpredsjednika HNS-ovca Branka Posavca.

S obzirom na odnos snaga u topličkom Gradskom vijeću, izgledno je da će presudni glas ponovno imati bivši laburist Stanko Medvedec. Od 15 vijećnika, šestero ih je u koaliciji na vlasti te se uz njih drži i jedan laburist. S druge strane, Oporba ima sigurnih sedam vijećnika (četiri HSLS i tri HDZ). Kome će se prikloniti jedan nezavisni, bivši laburist Stanko Medvedec, ostaje za vidjeti.

Ako na sazvanoj sjednici toplički Gradski vijećnici ipak ne izaberu ni jednog od predloženih kandidata, prema mišljenju Ministarstva uprave ništa se nće promijeniti. Sve što treba jest na svakoj idućoj sjednici ponovno staviti izbor predsjednika i potpredsjendika Gradskog vijeća na dnevni red. I tako do kraja mandata.

Komentari