Varaždinski ORaH o balama: (Ne)ozbiljni gradonačelnik i ozbiljna ekološka bomba

Objavljeno: 30.07.2015. 19:29

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: ORaH Varaždin

Varaždinska podružnica stranke Održivi razvoj Hrvatske reagirala je na posljednje navode ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića da Grad Varaždin još uvijek nije dostavio Fondu za zaštitu okoliša Plan zbrinjavanja otpada s lokacije Brezje.

Plan zbrinjavanja otpada s lokacije Brezje nužan je ukoliko se od Fonda želi dobiti sufinanciranje sanacije u iznosu od 60 posto. Iz ORaH-a podsjećaju na gradonačelnikovu izjavu iz 2012. godine.

- Gradonačelnik Habuš je u ožujku 2012. u programu jednog lokalnog radija slavodobitno izjavio „Smrad je zaista nepodnošljiv i obećajem za 18 mjeseci sve ćemo bale maknuti!“. Nadalje, 26. svibnja ove godine na službenim web stranicama Grada je istaknuto kako je došao „početka kraja – zadnje faze“ po pitanju smeća te da se za „mjesec dana očekuje kompletna analiza bala“ i da do kraja godine više neće biti smeća - podsjeća ORaH i navodi kako takve gradonačelnikove izjave upućuju na to da ne poznaje navedenu problematiku.

- Gradonačelnikovo uvjeravanje javnosti da će se problem riješiti u ovako kratkom vremenu je svakako posljedica nepoznavanja navedene problematike te nepostojanje dodatne razine stručnosti i posebne ekspertize koja bi bila potrebna da se riješi ovako veliki ekološki, zdravstveni i sigurnosni problem grada Varaždina. Gradonačelniku, nažalost, problem Brezja još uvijek nije glavni politički prioritet - poručuju iz varaždinske podružnice ORaH-a.

Kažu kako se problem sa smećem u Brezju trebao mnogo ranije riješiti te da je izrazito žalosno  gledati prebacivanje odgovornosti  s jedne strane na drugu (država – Grad). Smatraju da se varaždinsko smeće moglo riješiti putem interventnog izvoza što je u takvoj situaciji moglo biti financijski prihvatljivo i za Grad Varaždin i za Fond za zaštitu okoliša. ORaH smatra kako je posljednji trenutak da se ozbiljno krene prema definitivnom rješavanju problema varaždinskog smeća.

- Prilikom rješavanja ovoga problema svakako treba voditi računa o načinu sanacije onečišćenoga područja. Trebalo bi se osigurati da se sanirano područje ponovo može upotrijebiti u gospodarske svrhe. Poznato je kako postoje primjeri gradova diljem Europe i svijeta u kojima su odlagališta otpada zamijenjena mjestima visokih tehnologija i obnovljivih izvora energije.  Kao primjer mogu se istaknuti solarne elektrane na mjestima bivših odlagališta otpada koje kućanstva ili poduzetničke zone snabdijevaju besplatnom električnom energijom - navodi ORaH.

Komentari