župan predstavio proračun

eTV - Svaka škola dobiva solarnu elektranu, a ako gradite kuću - iznos za ovo je utrostručen

Objavljeno: 13.12.2022. 13:25

Zadnja izmjena: 13.12.2022. 14:31

Župan Anđelko Stričak danas je u eTV studiju predstavio proračun, kazavši kako će sljedeća godina biti „godina zdravstva“ kada je o Varaždiskoj županiji riječ.

Možemo reći da 91,7 posto proračuna odlazi u zdravstvo i obrazovanje, pri čemu nešto više u zdravstvo (49.7 posto), naglasio je župan.

- Početkom godine otvorit ćemo novoizgrađeni Hitni bolnički prijem, Dnevnu bolnicu, krajem trećeg mjeseca Spinalni centar, zatim krećemo s početkom izvođenja radova Centralnog operacijskog bloka, novu Zgradu projektira i Zavod za javno zdravstvo, Zavodu za hitnu medicinu kupljena su četiri nova vozila – rekao je Stričak.

'Pomoć za obitelji koje grade kuću'

Proračunom su povećana i različita društvena davanja. Primjerice, za one koji grade kuću subvencija je utrostručena.

- Osim o investicijama, vodili smo brigu i o svim kategorijama društva. Prije kojih mjesec dana raspisali smo natječaj za mlade obitelji koje kreću graditi kuću, da im se pomogne kod ishođenja dokumentacije ili certifikata. Taj natječaj koji je prije težio 200.000 kuna i moglo se dobiti po 5.000 kuna, potrošen je u roku od doslovno tjedan dana, što dovoljno govori o interesu, tako da smo za tu namjenu u sljedećoj godini planirali iznos od 100.000 eura. 

'Povećani iznos za stipendije'

Iznos za stipendije, dodaje Stričak, povećan je za 32 posto,  za poljoprivrednike 50 posto, a za udruge 27 posto.

Svaka škola u predstojećem razdoblju imat će i vlastitu elekreanu:

- Vodimo brigu i o tome da cijene energenata sada rastu, pa smo zajedno s pročelnikom Huđekom osmislili program koji smo nazvali DIZEL, a preko kojeg planiramo izgraditi u sklopu svake škole jednu solarnu elektranu, te za to utrošiti iznos od oko 300.000 eura. 

 

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao župan Anđelko Stričak pogledajte ovdje: 

 

Komentari