Županijska skupština protivi se postavljanju žilet žice - raspravljalo se i o dopisima na ćirilici

Objavljeno: 22.12.2015. 11:21

Zadnja izmjena: 22.02.2016. 14:29

Foto: Siniša Sović

Danas je održana 22. sjednica Županijske skupštine. Na aktualnom satu raspravljalo se o žilet žici koja se postavlja na području Cestice, a ponovno su spomenuti lovci, prijevoz umirovljenika, određeni projekti pa čak i dopisi na ćirilici…

Na aktualnom satu vijećnici su postavljali pitanja županu Predragu Štromaru te zamjeniku župana, Alenu Kišiću, a prva je tema bila postavljanje nato žice od strane Slovenije na području Cestice. Danijel Vlaisavljević upitao je, naime, zamjenika župana ima li županija ingerenciju i mogućnosti odgovoriti na postavljanje nato žice od strane Slovenije.

- Postavljanje žice može se gledati s civilizacijske domene te se slažem s vama da je to zlo, dok je druga domena to da ljudi i životinje tamo žive. Ovdje je bio minimalni broj prelezaka te bi Varaždinska županija trebala MUP-u poslati inicijativu da to nije civilizacijski te otežava ljudima život - odgovorio mu je Alen Kišić. 

Inicijativu je predložila i predsjednica Skupštine, Dubravka Bibedržić, te je točka dodana na dnevni red i jednoglasno usvojena. Slično je pitanje postavila Viktorija Horg, na što je Štromar odgovorio da ne želi žice ni u Hrvatskoj ni u Sloveniji.

Drugo je pitanje postavio Josip Krtanjek o nepravilnostima o javnim ustanovama i Zavodu za javno zdravstvo. Upitao je župana o ostavkama ravnatelja, na što je Štromar rekao da to treba provjeriti Vijeće istaknuvši da to treba pitati i ravnatelje. Krtanjek je ujedno rekao da je ravnatelj doma zdravlja imenovao svoju suprugu za ravnateljicu novog biokemijskog laboratorija koji se planira privatizirati.

- Laboratorij sigurno ne ide u koncesiju te neće biti privatiziran, od strane Županije nije uložena niti kuna, rekao je Štromar. 

Što se tiče županijskih cesta, Nadica Dreven Budinski zatražila je očitovanje o županijskoj cesti 2029 koja je promtna i opasna za sigurnost učenika. Župan je rekao da načelnik traži da se uredi nogostup te da će se to provesti s općinom i Županijskom upravom za ceste, ali je prvi prioritet kanalizacija. Upitala je i za projekt AZRA-e koji nije u našoj županiji nego u Dubrovniku na što joj je rečeno da će se AZRA-i poslati zahtjev.

Kao i prošlog puta, raspravljalo se o prijevozu umirovljenika. Vijećnik Ivo Loborec kazao je da je, prema broju korisnika koje naveo HSU, za tu namjenu utrošen pola milijuna kuna za jedan, odnosno, milijun kuna za dva mjeseca.

- Za projekt Županija nije dala niti kune te je pilot projekt odradio Autobusni prijevoz kako bi se vidjeli zainteresirani, a sredstva su osigurana u Proračunu. Cilj je potpuno besplatni prijevoz umirovljenika, rekao je Štromar. 

Što se tiče izgradnje bolnice u Novom Marofu, za koji je, podsjetimo, natječaj javne nabave poništen, Željko Dretaru župan je rekao da će sutra Ministarstvo odlučiti o prihvaćanju natječaja te da se očekuje izgradnja početkom iduće godine. U Marofu je riječ o odjelu za palijativnu skrb, dok je u Varaždinskim Toplicama dokumentacija pri kraju, istaknuo je Štromar. Josip Križanić upitao je za oročena sredstva i projekt aglomeracije u Varkom na što je Štromar rekao da oročena sredstva služe za razvoj investicije te bolji standard građana. 

Na skupštini se i raspravljalo o dopisima na ćirilici. Naime, Vijeće srpske nacionalne manjine prije nekoliko dana je proslavilo "Krsnu slavu". Na događaju su nazočili zamjenik župana Alen Kišić, predsjednica Skupštine Dubravka Biberdžić, Goran Habuš, gradonačelnik Varaždina i Josip Hehet, predsjednik Gradskog vijeća Varaždina. Budući da je na proslavi nazočila i učiteljica Gorana Habuša koja ga je učila ćirilicu,  predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Varaždinu, Mile Sekulić, našalio se rekavši da bi se dopisi u grad odsad trebali slati na ćirlici. 

Željko Dretar zbog toga je počeo raspravu upitavši za dopise u grad koji stižu na ćirilici rekavši da su Dubravka Biberdžić te Alen Kišić bili prisutni kad se reklo da bi se dopisi u grad trebali slati na ćirilici. Istaknuo je da su na takve izjave trebali reagirati bez obzira radi li se o šali.

Na to je zamjenik Župana odgovorio:

- Radilo se o susretu srpske manjine na kojemu je nazočila bivša učiteljica gradonačelnika Habuša koja ga je u školi učila ćirilicu. Sekulić je to izjavio u šali, a vaše riječi su teške, rekao je Kišić istaknuvši dobre odnose sa srpskom i drugim manjinama za koje ne želi da se kvare. 

Na sjednici se raspravljalo i o Prijedlogu odluke o produljenju ugovora o zakupu zajedničkih lovišta Varaždinske županije za kojeg su tražili da se skine s dnevnog reda, ali ovog puta prihvatili su Prijedlog odluke premda su naglasili da su društva imala mogućnost zakupa.

 

Komentari