Kino Galerija: Projekcija filma ‘Pola stoljeća diska’ uz razgovor s redateljem

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 26.12.2015. 21:18

Zadnja izmjena: 22.02.2016. 12:47

Foto: Kino Galerija

U nedjelju, 27. prosinca u 19 sati u kinu Galerija prikazuje se dokumentarni film Pola stoljeća diska, redatelja Zvonimira Rumboldta i u produkciji udruge Kad tad, inače dobro poznate Varaždincima po liku Lavanderman.

Film Pola stoljeća diska sniman je u Jelsi, Opatiji, Rijeci, Splitu, Zagrebu i Parizu uz pomoć pedesetak sugovornika. Ilustriran arhivskim snimkama, fotografijama i dokumentima iz tog vremena te suvremenim snimkama lokacija oživljava pionirski period disko groznice u Hrvatskoj. Film je dobio i specijalnu nagradu na Vukovar film festivalu.

Pola stoljeća diska
Godine 1964. Petar Ivulić, splitski avanturist bračkih korijena a pariške adrese, u Jelsi na otoku Hvaru otvara prvi disko klub u tadašnjoj državi. Ne može ga registrirati pod tim imenom jer takvo što ne postoji kao opcija... Tim pionirskim poduhvatom pokrenut je val otvaranja disko klubova diljem zemlje i taj oblik socijalnog druženja obilježio je dvije naredne dekade. No je li baš jelšanska Amfora bila prva? U Muzeju turizma u Opatiji imaju drugačije mišljenje. Što to jedan klub čini pravim disko klubom? Koja je bila važnost tih mjesta? Pozitivni i negativni učinci na društvo? Na ta i mnoga druga pitanja kroz razgovor s akterima, danas ljudima u trećoj životnoj dobi, odgovara ovaj film. Husar, Amfora, Club 57, Arkada, Semafor, Saloon... što su ta imena značila onda i što nam govore danas?

Razgovor
Nakon projekcije filma slijedi razgovor s redateljem Zvonimirom Rumboldtom i scenaristom Tonijem Faverom, predstavljanje prvog izdanja sveučilišnog priručnika "Gluma pred kamerom" autora Zvonimira Rumboldta, namijenjenog prvenstveno studentima glume i režije, ali i svima koji se namjeravaju ili već bave igranim filmskim i televizijskim formama, bilo amaterski ili profesionalno. To je prvo i zasad jedino objavljeno štivo s tog područja na hrvatskom jeziku, a u povodu gostovanja moći će se kupiti po promotivnoj cijeni od 40 kuna.

Kad tad
Udruga za nezavisnu filmsku produkciju i druge oblike kreativnih izražavanja “Kad tad" postoji od 2010.  Osnivači su Toni Bobanović (alias Faver), Tomislav Krnić i Zvonimir Rumboldt. Udruga je producent igranog filma "Lavanderman - istina ili mit?” (2010.), izdavač CD-a s glazbom iz istoimenog filma (2011.), nakladnik brojeva 5, 6 i 7 stripa "Lavanderman" (2013-15.), kao i sveučilišnog priručnika "Gluma pred kamerom" (2014.) te organizator brojnih izložbi i promocija.


Gluma pred kamerom
„Zvonimir Rumboldt u priručniku obuhvaća sve elemente potrebne za uspostavljanje parametara filmske glume: pripreme glumca, izrez, okvir, kut, rakurs, plan, svjetlo u filmu, markacija za glumce, snimanje zvuka, praćenje kontinuiteta, prilagođavanje glumca kameri, repeticije, promatračka perspektiva, itd. No, uz sve tehničke razlike autor ne zaboravlja suštinske razlike glumačkog izričaja u filmu i glumačkog izričaja u kazalištu. Autor priručnika naglasak stavlja na uspostavljanje kontinuiteta glume u diskontinuitetu filmskog prostora i filmskog vremena, kao i kontinuiteta glume u diskontinuitetu snimanja, što je ključan element za svakoga tko se bavi glumom pred kamerom." (Vinko Brešan)

Komentari