Vatrogasci se obučavaju za spašavanje u izvanbolničko zbrinjavanje

Objavljeno: 12.05.2012. 09:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Andrej Švoger / CROPIX

International Trauma Life Support (ITLS) je neprofitna, globalna organizacija posvećena prevenciji smrti i nastanka invalidnosti uslijed traume. Svoje ciljeve ostvaruje edukacijom osoba uključenih u hitno zbrinjavanje ozljeđenika.

Organizacija je osnovana u Sjedinjenim američkim državama ranih 1980-tih kao Basic Trauma Life Support (BTLS). Od lokalnog tečaja za djelatnike izvanbolničkih hitnih medicinskih službi BTLS je izrastao u globalnu organizaciju s više od 80 podružnica i trenažnih centara diljem svijeta, zbog čega je 2005. godine preimenovan u International Trauma Life Support (ITLS).

Kao prvi takav tečaj u svijetu, ITLS je međunarodno prihvaćen kao standardni program edukacije za izvanbolničko zbrinjavanje ozljeđenika.

Od 2004. godine su pod okriljem Hrvatske gorske službe spašavanja u Hrvatskoj, te u Sloveniji, Srbiji i Kosovu, održani brojni tečajevi tijekom kojih je educirano preko 1300 djelatnika izvanbolničkih i bolničkih službi iz Hrvatske i inozemstva.

Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja je 29. travnja 2008. godine dodijeljena samostalna podružnica – ITLS Hrvatska, čime je HGSS postala vlasnik licence za provođenje certificiranih osnovnih, naprednih i pedijatrijskih ITLS tečajeva za Republiku Hrvatsku.

Ovaj tečaj za 36 profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca s područja cijele Varaždinske županije održava se u varaždinskom Vatrogasnom domu tijekom subote 12. svibnja (praktični dio će se održavati poslijepodne, do 18 sati) i nedjelje, 13. svibnja, sa završnim ispitom za sve polaznike.

Temeljni povod organizaciji ovog osposobljavanja za pripadnike vatrogasnih postrojbi sve veći je broj tehničkih intervencija kod kojih su vatrogasci prva i osnovna žurna služba na lokaciji nesretnog događaja.

 Zahvaljujemo Vam na izvješćivanju o ovom događanju iznimno važnom za našu struku.

Spomenuto događenje jedno je u nizu aktivnosti tijekom manifestacije „Svibanj – mjesec zaštite od požara“.

Svi zainteresirani, dodatne informacije mogu potražiti na broj telefona 091/112-0008.

 

                                  

Komentari