Barokna avantura: Koncert uz baroknu kavu i vino u Lumini centru

Objavljeno: 22.09.2014. 15:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:06

Početkom Varaždinskih baroknih večeri će iznova zavladati barokni štih u cijelom Varaždinu, no ove godine povratak baroka moći će se iskusiti i na novoj lokaciji.

Zahvaljujući međunarodnoj ljetnoj školi barokne glazbe i plesa "Aestas musica", duh Varaždinskih baroknih večeri prvi put moći će se osjetiti uz "Koncert uz baroknu kavu i vino" u Lumini centru u subotu, 27. rujna u 18 sati.

Za barokno vino pobrinuo se vine bar "Zlatne gorice" koji je posebno za ovu prigodu plasirao rajnski rizling i crni cuveé s etiketom "Varaždinske barokne večeri", dok baroknu kavu možete kušati u caffe baru Rock Art te Fortuni2.

U ovom vodećem regionalnom centru za shopping i zabavu za cijelu obitelj, svi ljubitelji barokne glazbe, ali i oni koji tek istražuju čari baroka, moći će uz baroknu kavu i vino uživati u bogatom reportoaru komornog vokalnog ansambla "Aestas musica" po izboru višestruko nagrađivane profesorice Dade Ruže.

"Aestas musica" koja djeluje skoro dva desetljeća i ovog puta ima za ponuditi impresivan niz mladih, talentiranih glazbenika poput vrsnih solistica Magdalene Bačanek, Ive Mavrek i Gabrijele Deglin te ostalih izvođača kao što su Klara i Marta Sironić, Antonija Jurinec, Hana Janušić, Karolina Matjašec, Kristina Medenjak, Sonja Domitrović, Lana Lucija Horvatić, Mislav Lucić, Franjo Bilić, Jurica Jurasić Kapun i Rupert Čunko.

Tako će svi gledatelji moći uživati u autentičnom izvođenju baroknih skladbi Henrya Purcella uz zborno pjevanje čina iz opere "King Arthur" "Hither, this way". Ljubitelji soprana doći će na svoje uz ariju soprana  "'Tis I", iz skladbe "You dotting fool", a iz istog glazbenog isječka moći će "otploviti" u barokno doba uz zborsko pjevanje skladbe naziva "'Tis love" i ariju mezzosoprana i zbor "How blessed are shepherds". Komorni vokalni ansambl "Aestas musica" dodatno će dočarati bogato barokno ozračje uz solo izvedbu uz violončelo baroknog plesa "Rossignol", solo izvedbu uz čembalo opere "King Arthur" te morescu za soliste i zbor "Your hay it is mowed".

Da Lumini priređuje izuzetno kvalitetno barokno iskustvo potvrđuje ugled međunarodne škole barokne glazbe i plesa "Aestas musica" koja broji šezdesetak polaznika iz cijelog svijeta i može se pohvaliti dvadesetogodišnjom tradicijom okupljanja u Varaždinu. Unatrag nekoliko godina "Aestas musica" održava se u suorganizaciji međunarodne udruge "Aestas musica" sa sjedištem u Londonu, Glazbene škole u Varaždinu, HNK Varaždin, Varaždinskih baroknih večeri i Koncertnog ureda Varaždin. Umjetnički direktor je austrijski oboist i profesor na Bečkom konzervatoriju Andreas Helm, a predavači su trenutno vodeći stručnjaci barokne glazbe i plesa violinisti Adrian Butterfield, violončelistica Nika Zlatarić, flautistica Rachel Brown, čembalistica Annne Marie Dragosits, solo-pjevačica Catherine Denley, dirigentica Dada Ruža i plesačica Mary Collins.

Osim što sve posjetitelje očekuje autentična barokna glazba uz "Aestas musica" i "Koncert uz baroknu kavu i vino", za potpuni doživljaj barokne atmosfere pobrinut će se putujuće kazalište mladih "Orfej Elektron" Vlaste Godec koji će biti odjeveni u raskošne krinoline.

Iako virtualni povratak u doba baroka i to usred shopping centra zvuči kao scena iz avanturističkog filma, Lumini svojim planom obećaje upravo to – vjernu baroknu avanturu za cijelu obitelj.

Komentari