"Morate se osigurati"

Priča uspješnog mladog poljoprivrednika iz Međimurja – prilika za izvoz i plasman proizvoda uvijek ima

U mjestašcu Belica u Međimurskoj županiji poljoprivrednik Matija Drk sa suprugom i roditeljima obrađuje 50-ak hektara zemlje, a uz sav uložen trud i tradiciju - uspjeh dobrim dijelom ovisi o vremenskim prilikama.
Objavljeno: 05.04.2019. 18:42

Zadnja izmjena: 08.04.2019. 13:41

U mjestu Belica u Međimurskoj županiji poljoprivrednik Matija Drk sa suprugom i roditeljima obrađuje 50-ak hektara zemlje, a uz sav uložen trud i tradiciju - uspjeh dobrim dijelom ovisi o vremenskim prilikama. Iz tog razloga Matija poručuje kako dio njegove sigurnosti leži u činjenici da svoje usjeve već 10 godina osigurava u Croatia osiguranju.

Naime, obitelj Drk na svojoj zemlji sije kukuruz i pšenicu te sadi krumpir, a svoje kulture na tržište plasira putem organiziranog otkupa. Pšenicu obitelji Drk, primjerice, uzimaju Čakovečki mlinovi. No, poljoprivreda je vrsta posla u kojem uz sav uložen trud i tradiciju, uspjeh ovisi o vremnskim prilikama. Sve nam to priča mladi međimurski poljoprivrednik, pojašnjavajući kontekst na primjeru jednog tržišta. - U Njemačkoj je prošle godine bila suša, pa krumpira tamo nedostaje. Trenutno vlada visoka potražnja, što je izvrsna prilika za izvoz hrvatskih proizvoda. Ta situacija, s druge strane, nije dobra za tamošnje poljoprivrednike. Vidite, to su vam vremenske neprilike - govori nam Drk.

Naglašava da je vrlo jasno iz ovog primjera kako se odnos snaga vrlo lako može promijeniti na štetu hrvatskih poljoprivrednika. Suša i mraz, kaže, među najvećim su njegovim rizicima. Ipak, poljoprivredom se ne planira prestati baviti. Iako nije uvijek lako, Matija ne razmišlja o odustajanju. Dio njegove sigurnosti leži i u činjenici da svoje usjeve već deset godina osigurava u Croatia osiguranju.

"Danas se morate osigurati"

- Danas, uz potporu do 70 posto plaćene premije osiguranja, jednostavno se morate osigurati. U razgovoru s kolegama poljoprivrednicima, svi dođemo do istog zaključka. Prvo uložiš sve što imaš, a onda čekaš da te kakva vremenska nepogoda dovede od bankrota? Nema smisla. Osigurali smo se odavno - poručuje Matija.

Želite li i vi na vrijeme zaštititi plodove svojeg rada te u nenadanim situacijama poput poplava ili požara, koji itekako mogu uništiti proizvodnju, imati partnera na kojeg možete računati, obratite se osiguravateljskoj kući s najviše iskustva. Croatia osiguranje ima rješenje. Osiguranje usjeva i nasada pokriva rizike na usjevima kao što su pšenica, kukuruz, ječam i drugi te na nasadima poput maslinika, vinograda i voćnjaka, a zaštititi se mogu i domaće životinje, i to od uginuća, eutanazije i drugih gubitaka. Za poljoprivrednike je značajna pogodnost što se u sklopu police može iskoristiti financijska potpora do 70 posto plaćene premije osiguranja koju omogućava Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i proračun RH, do maksimalnog iznosa od 75.000 eura. Sa stoljetnom prisutnošću na tržištu, Croatia osiguranje najbolje poznaje potrebe svojih osiguranika te u skladu s time za njih kreira najbolja rješenja. Više informacija o polici osiguranja usjeva i nasada, kao i načinima njezina ugovaranja, možete pronaći na linku.

Komentari