Cibona nakon 20 godina ostala bez Eurolige

Objavljeno: 01.10.2011. 20:07

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Prvi put nakon 20 godina Cibona neće igrati u Euroligi. Košarkaši posrnulog zagrebačkog kluba poraženi su u polufinalu kvalifikacijskog turnira u Vilniusu od Lietuvos Rytasa sa 88:71, piše Index

Iako su im šanse za ulazak u Euroligu preko kvalifikacija od početka bile minimalne, Cibosi su nakon pobjede u prvom kolu protiv Choleta sanjali čudo protiv domaćina turnira.

Cibosi su dobro otvorili utakmicu, ali Rytas je rano preuzeo vodstvo. Nakon četiri minute igre pobjegli su na 14:8. Na prvi odmor Cibona je otišla sa zaostatkom 17:24, ali su u drugoj četvrtini već na početku napravili seriju 6-0 i zahvaljujući odličnim igrača Kovačevića, Harpera i Zubčića istim rezultatom izjednačili na 41:41 na poluvremenu. Čak su se devetorica Ciboninih igrača upisali u strijelce u prvih petnaestak minuta, a Litavce su predvodili Katelynas i Rice.

Trener Rytasa Aleksandar Džikić na poluvremenu je, čini se, dodatno motivirao svoje igrače jer u nastavku više nisu dopustili "Vukovima" da se razmašu. Na krilima Ricea i Seibutisa u posljednjoj su četvrtini došli i do +19, ali prema kraju su se opustili i mirno priveli utakmicu kraju, dok su Suton i Harper uspjeli smanjiti zaostatak na "pristojnijih" 88:71. U nastavku je posebno do izražaja došla velika prevlast domaće momčadi u skoku. Na kraju su Litavci prikupili 44 skoka, a Cibona samo 19.

Cibona ide u Eurokup

"Čestitam Rytasu na pobjedi. Igrali smo dobro prvo poluvrijeme, mislio sam da možemo tako odigrati i u nastavku, ali to se nije dogodilo. Prije utakmice upozorio sam igrače na protivničke napadače i rekao im da se moraju boriti za svaku loptu. Nismo bili dovoljno dobri za pobjedu", rekao je nakon utakmice Vranković.

Najbolji je u momčadi Josipa Vrankovića bio Demonte Harper sa 14 koševa, Goran Suton je zabio 13, a Damjan Rudež 11 poena. Za Rytas je briljirao Tyrese Rice sa 19 poena, a Seibutis i Katelynas zabili su 13 poena.

U nedjelju će Rytas igrati protiv pobjednika ogleda između Galatasaraya našeg Lukše Andrića i Asvela za plasman u Euroligu. Cibona će, kao i svih 14 momčadi koje neće osvojiti naslov pobjednika dva kvalifikacijska turnira (drugi se igra u Charleroiju) ove sezone nastupati u Eurokupu.


Izvor: index.hr

Komentari