Četvrtfinale Kupa kupova

Davna nogometna bajka: Prije točno 17 godina Mallorca se tresla pred Varteksom

Objavljeno: 18.03.2016. 19:39

Zadnja izmjena: 18.03.2016. 19:47

Foto: Arhiva

Prije 17 godina, na današnji dan 18. ožujka 1999. godine Varteks je odigrao uzvratnu utakmicu četvrtfinala Kupa pobjednika kupova u Mallorci. Utakmica je to kojom je bio završio put krojača u najuspješnijoj europskoj sezoni varaždinskog kluba u povijesti. To je bio i posljednji proljetni nastup jednog od hrvatskih klubova u europskim kupovima.

U jednoj od najljepših sezona u povijesti kluba, Varteks je nakon pobjede u utakmici protiv Heerenveena u osmini finala uspio prezimiti u Europi, a ždrijeb je mogao donijeti Chelsea, Mallorcu, Lazio ili Lokomotivu iz Moskve. Svi su priželjkivali Ruse, s kojima su već igrali nekoliko sezona prije u premijernom nastupu u Kupu UEFA, ali kuglice su odredile put na sunčanu Mallorcu.

Prva utakmica u Varaždinu donijela je pravi spektakl. Pod tek otvorenim reflektorima i na do posljednjeg mjesta ispunjenom stadionu Varteksa, krojači su uspjeli zadržati 0.0. Junak tog susreta bio je vratar Marijan Mrmić koji je u Vjesniku ocijenjen vrhunskom devetkom za zaključavanje vrata krojača.

Đelacov optimizam

Pred susret pokojni Anđelko Herjavec prednjačio je u pozitivnom ozračju tih dana.

- Ma bumo mi njih oderali - izjavio je za Vjesnik nakon utakmice u Varaždinu. I utakmica domaćeg prvenstva pred odlazak u Mallorcu dala je dodatni podstrek - Mladost iz Suhopolja pregažena je kod kuće pred 6.000 gledatelja s velikih 6:0, uz čak četiri gola Veldina Karića.

Mallorca je u uzvratu 18. ožujka bila ipak bila prejaka. Nada u prolaz trajala je skoro sat vremena, a tada su u samo dvije minute Ibagaza i Paunović, te kasnije i Dani odveli Mallorcu do pobjede. Strijelac počasnog gola u 90. minuti bio je Andrija Balajić za konačnih 3:1. Mallorca je na kraju preko Chelsea stigla i do finala Kupa pobjednika kupova u kojoj je od Lazia, predvođenih Vierijem i Nedvedom izgubila 2-1. Na kraju sezone osvojili su i treće mjesto u španjolskom prvenstvu.

Nevjerojatna stvar

Za Mallorcu su tada igrali Eto'o, Laurena, koji je poslije igrao u Arsenalu, španjolskih reprezentativaca Solera i Danija, argentinskog reprezentativnog golmana Carlosa Roe, te ostalih poznatih nogometnih imena poput Ibagaze, Biaginija ili Engonge, sve pod vodstvom Hectora Cupera. Za Varteks su tada pod vodstvom Dražena Beseka nastupali Mrmić, Kastel, Madunović, Balajić, Gregorić, Mužek, Dalić, Mumlek, Ivanković, Hrman, Karić, Matas, Kamberović, Mladen Posavec.

Danas sa sjetom sjećamo slavnih dana Varteksa i tek sada shvaćamo kakav su veliki uspjeh krojači tada napravili.

Komentari