KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024

Foto - Arena Varaždin ponovo sretna za hrvatsku rukometnu reprezentaciju

HRS

Objavljeno: 12.10.2022. 20:23

Zadnja izmjena: 12.10.2022. 20:34

Foto: Boris Matijašec

Hrvatska seniorska muška reprezentacija pobjedom 33:25 protiv Grčke otvorila je kvalifikacije za EHF EURO 2024. godine, tako se varaždinska Arena još jednom pokazala sretnom za najbolje hrvatske rukometaše.

Naša reprezentacija vodila je od početka do kraja. S obzirom na snagu protivnika, izbornik je dao priliku svim igračima koje je imao na raspolaganju.

  • HRVATSKA: D. Kuzmanović 2/7, M. Šego 5/25, M. Marić -/-, D. Duvnjak 2/4, J. Šarac 1/1, I. Karačić 3/5, Ž. Musa -/-, L. Cindrić 1/1, V. Matanović 1/1, D. Mandić 5/7, T. Lučin 3/5, H. Jaganjac 2/2, I. Martinović 5/9, M. Šipić -/-, F. Glavaš 6/6, M. Jelinić 4/5, izbornik: Hrvoje Horvat
  • GRČKA: P. Boukovinas 9/38, P. Papantonopoulos 0/1, P. Kostakidis -/-, T. Boskos 1/3, N. Liapis 3/3, Ch. Mylonas 3/5, CH.Mallios 0/1, S. Michalidis -/-, N. Passias -/-, A. Toskas 4/6, G. Papavasilis 3/5, Ch. Dompris -/-, D. Tziras 5/7, P. Kandylas -/-, A. Papadionysiou 3/4, E. Arampatzis 3/4, izbornik: Georgios Zaravinas

Od 19 igrača koje ima na okupu, izbornik Hrvoje Horvat odlučio je na tribini ostaviti Ivana Pešića (manji problemi s ozljedom), Verona Načinovića i Luku Lovru Klaricu. Na početku susreta na teren je poslao sljedeću sedmorku: Marin Šego na vratima, David Mandić i Filip Glavaš na krilima, na crti Marino Marić te na vanjskim pozicijama Domagoj Duvnjak, Luka Cindrić i Ivan Martinović. 

Krenuli smo s obranom 5-1, uobičajeno s kapetanom Domagojem Duvnjakom naprijed. Umjesto Marina Marića, u obrani je igrao Željko Musa. S lakoćom je Hrvatska iskoristila tri napada za redom i povela 3:0.

Na grčko približavanja na 3:2 odgovorili smo novom serijom i brzo pobjegli na 6:3. Napadački su naši rukometaši izgledali odlično. Ali obrana je trebala malo duži period da se posloži i bude dovoljno čvrsta da se Grci ozbiljno potrude dok ne ugoze naša vrata. Ovako su nam relativno lako u prvoj četvrtini zabili 7 pogodaka.

Prednost od 4 razlike koju smo tada imali vrlo brzo su naši rukometaši su potrošili. A kako je izbornik odlučio osvježiti sastav novim igračima, trebalo je čekati da se napadački dio opet posloži na pravi način. Grcima su u međuvremenu krila porasla pa su pet minuta prije predaha došli do prvog izjednačenja, 13:13.

Čini se da je to poravnanje Grka probudilo inat kod naših. Slijedio je niz od pet pogodaka i novi odlazak na sigurnu udaljenost, odnosno najveću prednost u prvom dijelu (18:13). Tim rezultatom otišlo se na poluvrijeme.

S ulaskom Marina Šipića proigrala nam je crta u nastavku pa je to bila opasnost više za naše suparnike. Nakon deset minuta igre, u nastavku bili su naši na plus sedam (24:17). Domagoj Duvnjak izluđivao je Grke svojom igrom u obrani, posebno u situaciji kada su bili s igračem manje pa je Hrvatska zabila mnogo tzv. lakih pogodaka nakon njegovih ukradenih lopti.

Kada je sredinom drugoga dijela Hrvatska otišla na 9 razlike bio je to znak izborniku da gotovo u potpunosti promijeni postavu. Priliku su tako dobili Vlado Matanović, Josip Šarac, Halil Jaganjac. Premda su se Grci u jednom trenutku približila na minus pet, naša pobjeda nije bila ugrožena ni jednog trenutka.

Sa 6 pogodaka iz 6 pokušaja prvi strijelac Hrvatske Filip Glavaš. Po pet su dali Ivan Martinović i David Mandić. Kod Grčke najbolji Dimitrios Tziras također s 5 pogodaka.

 

Komentari